Khamis, 27 Disember 2012

a day at Kuala Lumpur


This has been my third involvement in volunteering activity and guess where did we went?

HKL!

Hospital Kuala Lumpur

I don't know what to expect. I've been wondering and asking what we will do and what we will get, what Allah has prepare for us.

We went by shuttle bus of nottingham at 8.05 a.m

alhamdulillah, we didn't missed it.

we also enjoyed nasi goreg made by k.aha that eventually was my lunch too.

It has been quiet long I didn't use the bus services and take trains since I have a car and that is not good.

In the train we saw this one blind lady travel alone using public transport. It was unbelievable! when I reflect my ownself I feel ashame. I have two eyes and everything a human need and if I choose to stay at home doing nothing and watching tv with my family or studying so hard that I barely go out of my room while so many people out there don't even have food for dinner.

When we arrive at the hospital, we got to know new people who loves doing volunteering jobs. We even met 2 mothers volunteering and very friendly.

The first ward was a women ward.

I approach this old woman because she was the nearest patience to me. But the moment I sit beside this old lady all camera man came and took pictures like crazy. Hello you guys forgot that u need to ask for permission b4 taking any picture?
It was really an awkward moment.
When all the camera man went away finally I got the chance to have a little chat with her. I'm not used to talk to old folks. I don't even know what to chat. But I do know that old woman wanted someone to talk to. She is lonely, her husband just past away and she is ill (batu karang di hati). She even shed her tears while telling us that. She touches my heart deeply. I was imagining my mother what if I left her alone like that?
 Other patience are telling us the whole story of her life, about her children borrowing from ahlong, none of her children even care about her. Her adopted son is the only one who take care of her.

This makes me think a lot. I mean, for all this while we have been thinking about our own lives and our family. If we try to go outside of our own circle of friends. Try to look into the society, try to live with them. If only we know what are they going through in life we will never wasted a single minute. Because we know that there are a lot people out there struggling just to be alive everyday when we are struggling with books. They search for money with their sweat when the scholar bank in the money to us, they shed tears because this life is too difficult while we complain where to eat.

I have seen a lot today, how a disable person sing to get money, how a blind person selling calender, how one beggar beg money just to eat lunch but people seem not to care. It hurts to see such scene when we can do nothing about it. I've been thinking what would Omar al-khattab do in this situation? He who is really afraid that he would be held for accountability if an ant starving. Look how huge his taqwa is. Omar would never let this happen to us if he is still today.

Sadly he is not here. But we are.

and other sad story is that cristian and budhist always come visit the hospital in weekly basis volunteering. Where are the muslims?
come on guys, enough thinking about yourself and your own study and your own family. Go out there and get involve!
The society needs us more than we think. If all of our time that we wasted could be used for this beneficial work, we will never have problems in mat rempit, zina, dadah.
Go out there and do it for Allah. And wait what Allah has kept to teach and show you, the tarbiyah in it.

Rabu, 26 Disember 2012

tafsir surah al-fatihah

Bila sebut Tuhan itu menguasai akhirat, orang terasa hebatnya Tuhan. Tuhan punya akhirat yang mutlak. Siapa yang boleh share kuasa Allah tentang akhirat?
Bila Tuhan sebut akhirat sahaja, tidak menyebut pun dunia, ertinya dunia itu tiada harga. Seolah-olah Tuhan berkata begini,' Dunia tiada harga pada Aku, tiada nilai walau sebelah sayap nyamuk pun. Kamu berebut sehingga bergaduh dan berperang kerana rebutkan dunia itu. Aku kiamatkan, Aku hancurkan sehingga tiada apa yang tinggal melainkan Akhirat dan Aku.


Isnin, 24 Disember 2012

fall in love

this make me fall in love again with You


study week aku datang!

tadi masa drive keluar dari perkarangan rumah aku rasa sedikit hiba. tak tau knp.
a week duduk rumah rasa mcam tak cukup.

aku mengeluh sendirian, rasa tanggungjawab yg berat akan menanti di campus.

pastu aku cuba pujuk diri aku

"wei, khalifah mana pernah rehat. kalau kau rehat sape nak buat kerja?"

mase tulah baru aku rasa betul2 ape yg pernah aku cakap dalam usrah untuk adik2 " kerja kat dunia nie tak pernah habis, bile kita dah siapkan satu perkara akan ada benda lain pula kena siapkan dan kerehatan yg sempurna adalah di syurga"  

pastu aku pun sumbat telinga mendengar surah juzu' 30.

"wow, dah lama jugak aku tak dgr bacaan AQ"

pastu aku teringat kenangan masa foundation dulu yg time aku cuba untuk buang jahiliyah aku dgn setiap malam aku mesti nak dgr surah2 AQ sebelum tido.

"OMG, kalau diri aku yg dulu jumpa aku yg sekarang mesti dia sgt kecewa kan?" 


driving hour yg memakan masa hampir 2 jam tu aku habiskan dgn mendengar kisah nabi musa a.s

tapi bukan itu yg aku nak ceritakan di sini. hihih..

after dgr kisah nabi musa a.s aku teringat satu kisah masa pergi kursus kesukarelaan ade satu masa tu seorg akhwat ceritakan pada aku apa yang dia baru nampak

"tadi saya nampak ade seorg saudari nie offer seorg saudara minum air, lepas saudara tu minum saudari nie pula minum dari bekas yg sama, dah macam suami isteri dah"

aku pun tak tau nape aku teringat kisah nie, tapi aku rasa kasihan dgn saudari itu.

Aku rasa dia mahukan attention. Frankly, aku dulu pun sgt2 dahagakan attention. dan aku rasa aku lebih teruk dari saudari tu tadi dan sekarang Allah dah selamatkan aku. Kita tak boleh nak judge saudari tu sbb dia tak tahu, dulu pun kita tak tahu kan dan Allah yg bagi kita ilmu.

rasa kasihan pabila saudari itu tidak merasakan yg Allah telah memberi sepenuh perhatian kepada dia dgn memberikan tubuh badan yang sihat dan cantik, rezeki yg melimpah ruah.

itulah dia islam tak sampai lagi ke dalam hatinya pabila org yg faham tak melakukan kerja iaitu aku.

wah.. banyaknya kerja nak kena buat sebelum mati nie. takut tak sempat  nak siapkan nanti nak jumpa Allah pula..

p/s: 2 weeks can be longer if Allah help me by blessing the hour I'm using for studying.



Ahad, 23 Disember 2012

presentation plant biotech


aku tak ingat lah bile ntah aku buat presentation ni tapi aku ingat group aku yg last skali kena present. dah la ade 10 groups. mmg nervous time tunggu giliran.

sampailah sampai satu group ni sorg student dia mmg nampak tak prepare langsung. Pastu kitorg pun kinda kutuk2 dia sbb drpd last sem dia camtu. kalau last sem takpe lah sbb itu individual work tapi kali nie group work and you will effect other people.

Ade satu part  lain group yg sama aku pun agkatlah tangan untuk tanya soalan sbb aku perasan ade kesalahan. Aku sebenarnya malas nak explain soalan ape yg aku tanya sbb dia dlm subjek yg aku belajar yg probably ade reader yg tak faham.

pastu bile aku bgtau kesalahan pada group tu, presenter tu cam tak ngaku pulak dia dah cakap benda yg salah. so aku pun begang lah, aku cakap dgn nada tak puas hati "yes U said that"
pastu dia pun memperbetulkan lah fakta yg dia bg.

pastu lecturer aku pun kata

"that was quite sharp"

at that very point aku sedar cara aku dah salah and aku sangat menyesal.

bile sampai turn aku untuk present ade part yg aku tak boleh nak explain. Then aku realized yg part aku tak boleh explain tu adalah part yg aku tanya pada group lain.

Aku sedar yg Allah seolah2 pay cash atas kesalahan aku.
dalam group aku semua org prepare and can present well except for me.
and bile aku tgk group yg aku tanya tadi semua org cm tak prepare except for this one student, my neighbour.

OMG, seriuosly tak tau cmne nak describe that feelings.

Sabtu, 22 Disember 2012

let it go

I wish I can let u go jahiliyah. all of it so that I can be with the one I love. ALLAH~

Khamis, 29 November 2012

ape yang aku rasa

dulu mase mula2 masuk tarbiyah aku juz fikir cmne nak dekatkan diri dgn Allah. Buat macam2 perkara sunat, berubah dgn drastik sbb nak rasa dekat dgn Allah yg sgt tinggi.

bile masuk first year, aku sedar banyak benda dalam hati aku yg tak settle lagi. contohnya macam ego, riya', takbur dan lain2 masalah (actually sekarang pun tak tahu dah settle ke belum).

This year is very different, aku dapat rasakan kalau nak bergerak dalam gerabak tarbiyah nie mesti sentiasa kena buat lebih. dah tak boleh nak buat sekdar termampu kena sentiasa buat yg lebih.

sbb dulu selalu kalau tgk video palestine dan negara2 islam lain yg diseksa dan ditindas mesti nangis dan rasa "aku nangis nie pun dah cukup, sbb aku masih ada iman, (mase tu lah)"

tapi bile dah lama2 kite sendiri akan rasa kot yg tak cukup dgn nangis je, ape nangis nie boleh buat, ape nangis nie boleh ubah?

contoh lain,

solat sunat buat yg kite rasa nak dan sempat je

tapi sekarang dah tak boleh macam tu, sbb kalau tak buat lebih rasa something is just wrong. Lagi2 daie hubungan dgn Allah kena strong baru boleh face masyarakat.  

aku tgk citer Snow white and huntsman haritu kat rumah dgn adik aku.

dan ahli sihir dalam citer tu kata (lebih kuranglah)

"This magic demand higher price every time I used it"

maksudnya permintaan sihir tu akan bertambah in order kalau ahli sihir tu nak maintain beauty dia.

rasanya boleh nak kaitkan dgn iman.

iman nie kan sgt mahal, dan in order nak maitain iman pun kena ada demand and price jugak.

dan sebenarnya sgt banyak yg kite kena korbankan in order utk dapat iman yg teguh dan setiap kali selepas ujian akan datang ujian yg lebih berat dan lebih mahal harganya untuk dapat iman yang lebih hebat.

yelah balasan utk iman adalah syurga beb! mestilah mahal.

*bnyk benda nak buat tapi tak terbuat -.-*









Isnin, 26 November 2012

kenangan

sejak kebelakangan nie aku selalu cam mengimbau kembali waktu aku kecik2 dulu.

camne aku selalu main dgn adik2 aku tanpa perlu risaukan masalah dunia.

bagi aku dunia hanya terbatas dalam family aku je.

ya, aku rindu saat itu,

saat fikiranku tak sarat dgn masalah yang membebankan

saat gembira belaka.

sekarang tidak lagi.

dan aku tidak tahu apakah di syurga aku bisa bergembira lagi sebeitu bersama org yang sama?

ataupun kita semua akan terpisah dgn tingkatan syurga neraka.

tak dapat nak bayangkan satu saat yang selamanya mungkin tak dapat berjumpa.


Wahai orang-orang beriman, selamatkanlah dirimu dan keluargamu dari Neraka,
sedangkan bahan bakarnya adalah manusia dan batu. Neraka itu dijaga oleh malaikatmalaikat yang kasar dan keras. Mereka sama sekali tidak pernah durhaka pada Allah dan
melaksanakan apa saja yang diperintahkan pada mereka” (66:6)


P/S:Apa yang sudah kita lakukan hari ini untuk persediaan kita akan berjumpa dgn Allah satu hari nanti?




Jumaat, 23 November 2012

al-asr

kerja yang kita kena buat lebih banyak daripada masa yang kita ada

and I realized...

Tarbiyah had thought me alot =)

Jumaat, 2 November 2012

kota pariaman is not just beauty it is a magical city

Assalamualaikum wbt people  =)

It has been a few days since I came back from a very beautiful city Kota Pariaman, padang Indonesia.

Yup, people ask me : "why do u guys went there?"

Jealous huh?

Haha.. kidding..

We went there under Malaysian Young Humanitarian as a volunteer.

I don't know how to describe the amazingness of 5 days I was there.
And how to thank Allah that has put unlimited blessings to us.
And I really hope our 'good deeds' doing things because of Allah is accepted.

I learn so many things there which I only realized after having a chat with my roommate <3

Probably ordinary people when they do volunteering job the only thing they wanted in return is the smile of the people they helped. Or probably a warm 'thank you' words in return. Or probably how the people they helped wave sincerely to them.

I don't know.

When I did this job, I didn't want all of those things. I didn't expect a good welcoming like a prince or princess ceremony (which what we experience in pariaman).

What I want is different.

Let me tell u a story of someone.

His name is ustaz syah.

He is blind. but not 3 months ago.

He helped us under education team went from school to school.

We went to primary school. The condition of the school was pretty sad. But yet they survived. That is why I admire them. They may not have the technology that we have today but they are creative and so talented.

Mainly we play games with the students and boost their self esteem and do some tazkirah from ustaz syah.

I was actually shamed of myself. I join usrah, and people who get this tarbiyah is suppose to be great people. But when I went to kota pariaman I realized I'm no one. I give nothing to people and I didn't give any good impact to the place I left.

But ustaz syah who is blind manage to left some pearl to the place with his words that will eventually reminds us back to Allah.

We, who is young, strong and has no disability can't even manage to remind ourselves about Allah.

I admit I almost slipped with the people who doesn't see Allah is our purpose of life. 

I feel pity for those spectacular people in this mission who doesn't get tarbiyah . Because I know if they did, this world could be so much different because they do things not for themselves. They are willing to sacrifice money and time for other people. That is exactly what islam is.

The most pathetic thing was I didn't do anything when I saw this.

 The other volunteers are so kind and funny. Almost all the time they do extremely funny jokes that I never heard as a student at nottingham. It was happy moment. So much laughter and so much smiles among us. But yet I realized those smiles and laughter are not forever. They didn't last. Why are we friends for? For this mission? Or because of Allah?
We know that after life even friends can be foes and the people who survive this is only when we do something because of  Allah.

That is why sometimes only hardship can bond the relationship of people tightly not joy-able time. 

I also realized humans always find ways to get happiness and peace by laughter and entertainment. But it doesn't last. and I feel that.

I feel the different when I am with people who doesn't get tarbiyah and people who gets the tarbiyah. 

We think differently,we see things differently.

And by that only 2 simple things make us different.

And that is how tarbiyah works.

I admit I miss daurah and usrah. Nope, I miss the people in daurah and usrah.

Yes. This mission has taught me a lot. Probably not so much of what I do. You know volunteering things people always tell stories about what they do and experience they got.

But not to me. I meant to write something different, because I see things differently.

Alhamdulillah~~


Pictures sometimes tell stories







talented


we are riding this from school to school

ustaz syah


 P/s: benda yg paling terkesan dalam kursus kesukarelaan adalah bile ade fasi yg kata
"kau kate kau ustaz, pung pang pung pang sebarkan dakwah tapi pernah tak kau gi ziarah rumah anak yatim?"
padahal kan banyak kali Allah kata dalam Al-Quran layan anak-anak yatim dengan baik dan org yang tak layan mereka dengan baik akan diazab.


Isnin, 22 Oktober 2012

kursus kesukarelaan


hari sabtu ahad lepas, aku dgn akhwat mate  gi kursus b4 kitorg fly gi indon.

Sgt suke dgn kursus tu sbbnya dia sgt berkait rapat dgn tarbiyah.

cumenya yg aku perasan tarbiyah dan kesukarelaan nie bergerak secara parallel cumanya kesukarelaan tak terjumpa titik penting atau asas paling penting yang ada dalam tarbiyah.

sebabnya fasi2 kat situ selalu menekan kan mengenai sorg sukarela perlu korbankan masa, tenaga, dan material. kerja2 kesukarelaan bukan kerja part time tapi a way of life.  dan macam2 lagi kalau letak sikit fikrah islam tentu org2 yg jadi sukarela nie sgt hebat disamping mendapat redha Allah.

"alhamdulillah, dalam ramai2 org kita yang terpilih dapat pergi kursus nie.." k.aha

p/s: tinggal lagi bape jam b4 bergerak ke LCCT

Khamis, 4 Oktober 2012

dah bagi 100% ke?

hari nie aku dan seorg akhwat cam membincangkan tentang adik2 intake baru yang bertanya kan tentang usrah. Dorg tak dapat ke usrah walhal shbt2 dorg yg sama umur dgn dorg tapi intake yg lebih awal dapat join usrah.

pastu aku pun cakaplah
"tenaga kakak2 tak cukup (walaupun sbnrnya bukan alasan) so kita kena ada priority dan focus. takut tak terhandle adik2."

akhwat itu pun mengatakan
"bukan ke sewaktu rasulullah tak terlayan org buta yang nak kan islam sbb sedang melayan org2 besar Quraisy Allah menegurnya?"

 aku menjawab
"memang betul, tapi kan sbbnya org2 besar Qurasy tu kalau dorg tak terima islam pun Allah tak murka sbbnya dorg rasa diri dorg cukup. Sbb tu Allah tegur Rasulullah. Tp keadaannya berbeza dgn kita. Adik2 yang kita pegang nie nak kan islam (walaupun ade je 2,3 orang yg still tak commit dan tak rasa kepentingan usrah)."

So bagi aku, kalau kita bwk banyak2 usrah tapi last2 semua tak menjadi tak kah kita menzalimi mereka?

Satu perkara je bagi aku, kita rasa kasihan org2 yang nak kan usrah tapi diri kita sendiri bagi berapa banyak untuk islam?

sbb apa ada kata2 "kalau semua umat islam baling sebiji batu nescaya akan jadi sebuah gunung?"
persoalannya mana gunung tu?

pondok pun tak nampak. sbbnya kita belum lagi nak bagi all out utk islam.
Kalau dalam masa 24 jam kita ada rasa 'free' maksudnya kita belum betul2 urus masa kita ikut yang islam nak. sbbnya ramai sgt org dekat luar tu yang nak tahu islam, nak masuk usrah atau nak dekatkan diri dengan Allah tapi akhirnya tak dapat pun sbb masih ada lagi org islam yang main2 menjadi daie. kita guna masa tu cara yang kita nak bukan dengan cara umat perlu kan. 

sebenarnya hal ni buat aku sedar, sbbnya dakwah nie belum lagi masuk betul2 dalam jiwa aku, belum lagi betul2 jadi hidup aku. Maksudnya aku belum betul2 bagi 100% untuk dakwah nie. Tido aku masih lena, masa free aku sgt banyak, aku masih makan secara mewah, aku buang masa berborak perkara sia2, aku bermalas-malasan dalam ibadah dan banyak lagi. Tak payah tgk org lain. Tgk diri sendiri.

patutnya seorg daie tak de masa utk diri sendiri sbb semuanya dia bagi untuk org lain
Hak Allah
Hak ibu bapa dan keluarga
Hak akhwat
Hak murabbi
Hak mutarobbi
DLL

sbbnya satu hari nnt dekat akhirat kita ada semua masa untuk diri kita.
Iaitu sama ada kita sibuk diseksa sbb tak tunaikan hak org lain atau sibuk dgn nikmat sbb fullfill hak utk org lain.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Ia memasamkan muka dan berpaling, 
Kerana ia didatangi orang buta.
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui (tujuannya, wahai Muhammad) ? Barangkali ia mahu membersihkan hatinya (dengan pelajaran agama yang didapatinya daripadamu)! 
Ataupun ia mahu mendapat peringatan, supaya peringatan itu memberi manfaat kepadanya. 
Adapun orang yang merasa keadaannya telah cukup, tidak berhajat lagi (kepada ajaran Al-Quran), 
Maka engkau bersungguh-sungguh melayaninya.
Padahal engkau tidak bersalah kalau ia tidak mahu membersihkan dirinya (dari keingkarannya). 
Adapun orang yang segera datang kepadamu,  
Dengan perasaan takutnya (melanggar perintah-perintah Allah), - 
Maka engkau berlengah-lengah melayaninya. 
(surah 'abasa: 1-10)


P/s: Alhamdulillah untuk tarbiyah hari ni, sgt besar sebenarnya dan terima kasih untuk akhwat yang brought the subject about adik2 baru yang nakkan usrah  =).
cheers. takde niat pun nak hurt any feelings but I think it is a good reminder from Allah. 


 


Ahad, 30 September 2012

problem with people?

when you have problems in relation to people
it is always because you have relationship problem with Allah

but

your outstanding good relationship with people
does not reflect that you have a good relationship with Allah.

I realized a lot, that most of the time in life it is my eman that make decision.
When my eman is in a high state mostly it can make good decision
but my eman is not in a good condition, I did a lot of rubbish things.

and eman has relationship with the closeness of you with Allah.

When you are angry, you can stop your anger by the remembrance of Allah . When you remember Allah a lot you are close to Him. And the best remembrance of Allah is when you pray.  

p/s:  dalam proses nak kejar balik mutabaah amal yg dah tunggang terbalik.



Khamis, 27 September 2012

Kalau kita minta ujian biasa2 dari Allah, kita juga akan jadi orang yang biasa2..

p/s: I know one day, I will thank Allah for every drop of tears I cried today.

Isnin, 24 September 2012

mum and dad fighting

hari nie ade satu kelas je yg berlangsung selama 2 jam++
aku actually baru je balik dari rawang, last minit punyer decision untuk balik rumah hari ahad (yakni semalam).
bile aku drive sampai rumah aku tgk takde org. aku dah pelik, dah lah tak bwk kunci rumah (terlupe). so aku kol mak aku lagi, which is the first time mak aku tak angkat, msg pun tak balas, tapi aku tetap jugak tekad utk balik rumah yg memakan masa 1 setengah jam atau lebih driving from semenyih to bukit beruntung.

aku kol pulak abah aku, dia kata jap lagi dia balik.
bile dia balik dia jumpa kereta mak aku berdekatan dengan deretan kedai. tapi she is no where to be found.
abah aku dah cuak, takut mak aku lari sbb kecik hati. aku tak tau the whole story tapi yg aku tahu abah aku dah kecik kan hati mak aku dan sekarang mak aku merajuk.

kitorg pun balik rumah sbb nak tgk dekat rumah mana tahu ade surat ke yg dia tinggalkan.
bile sampai rumah, takde pun ape2 yg suspicious.
so kitorg pun amek keputusan utk tunggu.

sampai lah hampir maghrib camtu barulah mak aku kol aku.
rupanya mak aku attend class menjahit.
dia pernah bgtau aku tapi aku lupe.
and dia tak dgr langsung org kol dia 27 kali.

bile dia tahu abah ade dekat rumah dia tak nak balik.

tapi last2 dia balik jugak siap belikan lauk and everything.

dorg tak bercakap langsung sampailah time makan. abah tanya "beli lauk dekat mana?"

mak aku jwb "dekat depan tu je"

pastu nampaklah cara abah aku try nak pujuk mak aku balik dgn letak lauk depan mak aku. suruh mak aku tambahlah kononnya.

lepas tu dorg mule baik.

esoknya barulah aku citer dekat mak aku betapa cuaknya abah kelmarin.
rupanya mak aku mmg ade terfikir nak lari.

dan pergi kelas menjahit adalah satu alternatif dia nak hilangkan tension dia.

alhamdulillah..

semuanya Allah yg takdirkan terjadi, dan bersyukur sgt dorg dah berbaik.

sebenarnya aku balik rawang pun terdorong oleh sesuatu perkara.
dan aku perasan aku cepat jatuh sakit kebelakangan nie sbb aku terlalu banyak berfikir.
macam time foundation dulu.

p/s;I love you mum and dad so much <3

Ahad, 23 September 2012

the problem is you
not the people around you.
change the way you see things


Rabu, 19 September 2012

sebenarnya tak tau nak tulis ape (boleh ke macam tu?)

nie mmg dah lewat sgt nie aku tido selalunya aku pukul 9-10 dah tido sbb aku takut kalau aku ngantuk gi keje esok aku jadi pemarah dekat budak2 di nursery yg comel sgt tu.

aku sejak kebelakangan nie ridu sgt kwn2 sekolah lama aku, tapi asal aku nak contact dorg mesti mereka yg tak melayan aku. ok aku contact gune fb je pun. Alasan~~

actually aku dah tak sabar nak start sem, padahal baru keje sebulan. rupanya baru aku tau keje tak best. belajar adalah pekerjaan yg paling best sekali.

tapi sgt takut bile start belajar benda lain banyak tak terurus terutamanya D&T.

sbb tu lah kena amalkan doa "ya Allah, kau tetapkanlah hati kami dalam jalan dakwah ini. Wahai Tuhan yang membolak-balik kan hati janganlah kau pesongkan hati kami setelah kau memberi petunjuk"

p/s: moga Allah permudahkan JPJ test Yuhanes tomorrow.

moga pak cik saripudin nak pulangkan duit deposit rumah aku. .

ok tak penting pun. BYE!


Ahad, 9 September 2012

kerja lagi 2


kerja dekat nursery sgt banyak membutuhkan kesabaran.
sama je jage baby atau budak-budak 2-4 tahun, same je susah nak jaga.
kalau baby, dorg tak reti nak buat ape2 lagi so mandi and bagi susu sumer kena buat dgn care.
kalau budak-budak 2-4 tahun dorg basically dah pandai jalan n minum susu cuma nya dorg nie sgt nakal dan aktif, suke pukul kawan dan nangis.

penat lah jugak kerja dkt nursery nie.

Tapi bile kerja dkt nursery nie, aku dapat tgklah yg dorg jaga sgt kasar dan garang.
masa mula2 masuk aku tak fhm knp kena kasar dan garang utk jaga budak2 nie.
tapi after seminggu aku keje, aku fhm..

1. sbb tannak budak2 tu lekat dgn kita sampai membuatkan kita tak boleh bergerak ke mana2. penjaga taska ada sgt banyak kerja lain utk dibuat, kalau ade budak asyik menangis dan mintak didukung kerja lain takkan siap, dan ada banyak lagi budak2 lain yg kena dijaga.

2. kalau tak garang dorg tak dgr cakap. Ya, aku dah pun mengalaminya. budak2 tu tannak dgr cakap aku sbb aku tak garang. dorang tannak tido, dorg tannak stop main pintu.

tapi bile borak2 dgn budak KUIS yg kerja part time kat situ dorg tak setuju dgn cara kasar dan garang.
aku pun tak sampai hati nak jerit2 dan pukul dorg (melainkan kalau dorg dah buat salah).

kalau mandikan dorg pun aku tak sanggup nak biarkan je dorg terbaring kat atas lantai toilet tu.
yelah, fikir je lah kalau kita nie parent budak tu.

satu lagi perkara aku kurang bersetuju dgn parents adalah bile dorg  amek anak dorg yg dorg tau sumer benda dah siap. ye lah ade certain parents yg sgt cerewet. kalau dorg amek anak dorg dan perasan anak dorg berak dalam pampers atau baju basah dan tak tukar dorg tak puas hati. kadang2 penjaga taska tak sempat nak buat sume tu. kalau nak anak2 dijaga dgn rapi hired lah penjaga peribadi, mmg mahal tapi worth it lah utk penjagaan anak. kalau nak lebih bagus lagi jaga anak tu sendiri.

bayangkan hantar anak2 ke nursery 12 hours, bile bwk anak2 tu balik tinggal nak tido je. kalau nak spend time pun sabtu ahad. ade certain parents tak percaya pun anak2 dia nakal dan suke pukul org sbb tak kenal anak sendiri.

sbnrnya agak takutlah jugak nnt time aku pulak yg akan jadi parent. macam mana agaknya?
dan aku perasan lah jugak, mase aku mula2 masuk tu aku ada pendirian aku sendiri iaitu tannak jadi garang. tapi bile dah lama2 aku dah terikut2 jd garang. seakan2 dah di dakwah oleh org2 dekat taska tu.

p/s:another 2 weeks to go!

Ahad, 2 September 2012

kerja lagi.


esok insya Allah aku akan start kerja di nursery di perumahan berdekatan dengan tesco semenyih.

seriously no experience at all.

Moga Allah permudahkan.

Bulan ni ada banyak plan nak ke sana sini. hehehe...

Jom tajdid niat buat semua lillahitaala.

source


Isnin, 20 Ogos 2012

di sini bermula ujian sebenarnya..


sejak beberapa hari nie aku rasa membuak2 dalam diri  nak menulis sesuatu. Tapi asal aku start taip je idea tu hilang.

So amacam raya korang?

Aku?

alhamdulillah. inilah raya pertama yg aku rasa aku fhm sebenarnya apa itu aidilfitri.

Kalau b4 nie aku just mencari kemeriahan, ketupat&rendang, mercun&bunga api, duit raya&pakaian raya.
Tahun nie sgt berbeza.

kerap kali time detik2 akhir ramadhan sebelum berlalu, aku bertanya "wahai, ramadhan knp kau harus pergi? bukannya aku membenci kau syawal..cuma..."

aku tak boleh nak bg alasan untuk menghabiskan dialog dalam diri aku tu. Mmg sedih ramadhan tu pergi tapi rupanya banyak perkara lain yg Allah nak bagi.

malam raya tu  tak rasa sgt pun esoknya nak raya. aku tak rasa sgt pun kemeriahannya. aku cuma rasa penat dan nak tido cepat2.

bile esoknya tiba, pagi2 tu bukak tv9 slot tanyalah ustaz. menarik sgt rancangan tu. membuka hati aku untuk terima bulan syawal.

antara kata2 ustaz tu yg aku ingat
" hari raya aidilfitri adalah hari yg Allah bagi keampunan pada kita. dan sepatutnya after ramadhan kita menjadi seperti bayi yang baru dilahirkan kerana dosa2 yg telah kita lakukan telah pun diampunkan oleh Allah pada bulan ramadhan yg lalu. janganlah kerana hari raya yg sehari meleburkan amalan2 kita selama sebulan menjadi sia2"

mase aku dengar tu aku macam
"ya Allah, betul ke aku dah taubat kpd Mu dgn sungguh2 pd bulan ramadhan yg lalu?"

Dan waktu inilah selepas keluar dari institusi ramadhan Allah akan uji sejauh mana ketaqwaan yg kita sedaya upaya cuba gapai semasa bulan ramadhan. di sinilah ujian sebenar bermula selepas kita bertungkus lumus berlatih dgn latihan yg ketat.

Dan masa pergi solat raya, walaupun takbir raya tu kedengaran tak semangat je tapi aku rasa sgt seronok dan bersemangat. Aku rasa sgt bersyukur kepada Allah kerana Allah telah menghadiahkan hari ni sebagai hari perayaan kpd umat islam.

Setelah pelbagai dosa yang kita buat.Allah sgt Pemurah dan Pengasih masih mahu memberi hari istimewa ini pada kita. Padahal kalau nak reflek amal dan kesyukuran masa ramadhan mmg tak banyak mana pun. mmg tak layak pun nak dapat hadiah yg sangat bernilai nie drpd Allah.

sbb tu lah bila aku tgk org2 islam lain yang asal hari raya je benda lain yang lebih dia pentingkan drpd keredhaan Allah rasa sgt sedih dan kasihan. lebih2 lagi pabila pembaziran yg sgt dahsyat berlaku dari segi makanan dan kewangan air mata nie mmg akan mengalir teringat saudara kita di luar sana entah2 tak de ape nak makan pun. Baju raya tu mmg lagilah jauh.

p/s: jom istiqamah dalam mencari taqwa. because taqwa is a  journey not a destination. Our destination is Allah.

di sini pengertian&keutamaan syawal

Rabu, 15 Ogos 2012

if you feel no one understand u
u have no one to turn to
well
Allah understands u
He is with u all the time
even in the moment u forget Him..

Selasa, 14 Ogos 2012

towards the end of ramadhan


walaupun dah lulus jpj kete, aku kena tunggu jpj test motor berjaya dulu then baru aku dapat lesen P. never the less, aku dah pun bawak kete kancil (yusof) ke mana2. Ya, nama kete kancil aku yusof. sbb nom plate dia KCK (which in my mind appear kacak).

aku dah bawak dah kete kancil aku ke semenyih sbb esok dah nak mula kerja as the student helper dekat student association building.. alhamdulillah, 20 thn baru first time officially kerja selain pernah kerja di kedai buku as a coopian dan pernah bekerja dgn mak cik dan tolong sikit2 mak berniaga. ini insya Allah fully titik peluh ku yg pertama. =D

apa pun, bulan ramadhan dah pun di pengakhiran. sangat banyak tarbiyah yang aku dapat dalam bulan ramadhan nie walaupun usrah dan daurah kurang sedikit drpd bulan2 biasa. banyak perkara yang aku pelajari.

mungkin pada permulaannya aku kurang bersemangat tapi bile sampai pertengahan dan pengakhiran nie dgn limpah kurnia dan rahmatNya aku bersemangat nak khatam al-quran, hafaz surah, dan nak capai target ramadhan aku.

sebelum ramadhan nie habis jom lah kita bertaubat dgn sebenar2 taubat agar kita start bulan syawal tanpa dosa (biar senang sket nak buat baik) dan mintak je apa2 perkara drpd Allah, insya Allah akan diperkenankan.

seriously, I'm gonna miss this ramadhan like prophet Adam miss the heaven when he was brought down to the earth. How can I not miss every second of blessings and forgiveness  Allah give to us in this month?

T.T

sangat banyak lagi kelemahan yg perlu dibaiki, harap sgt dipanjangkan umur untuk menjengah ke ramadhan akan datang.

Isnin, 6 Ogos 2012

bile terawih bersama mak cik-mak cik

aku suke terawih kat surau.

cume ade satu je perkara yg aku kurang berpuas hati.

dah banyak kali juga lah aku kalau gi terawih bile start solat je mesti ade jarak2 yg terlalu jauh antara jemaah.

kadang2 serba salah aku dibuatnya. nak tarik tangan takut kecik hatinya. yelah.. kan mak cik2 takut dikatakan kite ni pandai2 je. tapi aku fikir kite kena lagi takutkan Allah.. macam peristiwa tadi, kanan kiri aku mak cik. then aku perasan ade ruang yg agak besar so aku bergerak ke kanan. tapi mak cik belah kiri aku tak berganjak pun ke arah aku. solat aku dah tak khusyuk dah. so aku dok pikir macam mana nak tarik mak cik nie (don't try this in your solah).

after je habis 2 rakaat terawih yg pertama aku perasan org2 belah kiri lagi ramai so bile start terawih kedua aku bangun dan bergerak ke kiri pulak. mak cik belah kanan aku tak pun berganjak mendekati aku. so aku pun cuit lah tangan dia. Dia pandang aku, tak faham agaknya, lalu dia terus angkat takbir. Aku pegang bahu dia pulak dan tunjuk isyarat rapatkan ke bahu aku. tetibe dia pandang aku dan bergerak ke kiri dan teruskan solat tanpa memperbaharui takbir. eh, boleh pulak begitu.

agak serba salah jugak. time solat kite kan tak boleh pandang selain ke arah kiblat.

entahlah..

rasa diri nie kurang sangat ilmu tapi dan rasa bersalah sbb kita kena bagitau orang yg tak tahu. kalau org tu tak tahu kita yg salah kerana tak beritahu.

ade banyak lah kisah2 mak cik2 yg tak suka duduk rapat2 dalam soff, padahal Allah tak pandang kalau barisan solat kita tak sempurna dalam satu barisan. bukan ke sia2 solat kita macam tu?

wah.. susah dan beratnya tugas rasul2 dulu. mereka lagilah diancam dan dibenci sampai dibuang org sendiri gara2 untuk sebarkan agama Allah..

pastu kaitan dgn status inche gabana pasal seorg pak cik tegur dia letak Al-quran atas lantai, pada pendapat aku satu sebab knp dia letak Al-quran atas lantai. time terawih dia nak fhm kan ape yg imam bace panjang2 tu kan so dia bace Al-quran time solat. then time sujud dia pun meletakkan Al-quran di atas lantai in order utk sujud . tapi bile bangun untuk rakaat baru dia angkat lah balik Al-quran tu. aku rasa lah. tapi bg pendapat aku itu tidak langsung menurunkan kan darjat Al-quran. sbb dia bersungguh nak baca dan hayati maksudnya. rasanya kalau Al-quran tu letak tinggi mana pun tapi tak bace lagi hina drpd Quran yang di bawa ke mana2 dan dibaca.

itulah bila orang melayu nie merasakan kemuliaan islam tu dgn menjungjung Al-quran, tak dipijak, tak diletak rendah drpd lutut. Itu semua sekadar adap dgn Al-quran, tapi kewajipan mengkaji Al-quran diambil sambil lewa dan ada yang tak pernah baca pun tafsir Al-quran. kalau bukan kita orang islam yang kaji Al-quran tak kan nak bagi dekat suraj atau Micheal

p/s:


Dari Abu Dzar, Nabi s.a.w. bersabda:
“Allah swt sentiasa berharap kepada para hamba-Nya dalam solatnya, selama hamba itu tiada berpaling-paling. Apabila hamba itu memalingkan mukanya,berpalinglah Allah swt daripadanya.”








Allah is with me all the time

alhamdulillah...alhamdulillah..

tak tau lagi macam mana nak bersyukur kpd Allah atas nikmat meluluskan ujian JPJ kereta..

before test tu mmg sgt takut, banyak kali rasa ragu2 dgn Allah.
Banyak kali try convince hati " bukan ke Allah yg berkuasa atas segala2nya?"

"I trust Allah, I just don't trust myself"

baguslah tu Laila. time adik usrah kau kata kurang percaya keberkesanan surah An-nas dalam menangkis kemalasan kau kata aqidah tak sejahtera lagi. Nah, hambek kau bile Allah uji benda kecik macam nie. tu pun kau tak boleh nak tawakal sepenuhnya pada Allah.

siapa punyer aqidah yang tak sejahtera sekarang?

mmg rasa ditumbuk berkali2, bertubi2..

teringat target ramadhan aku pertama sekali adalah utk kurangkan merungut.

dan itulah perkara pertama yg Allah uji bile masuk je ramadhan.

aku merungut susah naik moto still tak boleh nak imbang masuk track moto dan aku tak pass nak masuk bulatan 8 tu.

citer2 kat org, mengeluh sbb susah..

tup2.. bile aku dtg utk berlatih lagi sekali aku terus boleh masuk bulatan 8 dan amazingly aku boleh bawak gracefully dalam track motor tu.

lepas tu teringat..

"betul lah.. Allah boleh je nak bagi pandai terus tapi Allah nak bagi lambat sikit je, nak uji aku nak tgk aku react macam mana."

dan aku dah gagal untuk sabar.

teringat k.aha kata " mmg masa ujian JPJ akak mmg rasa Allah yg tolong"

dan aku rasa betul tadi. padahal boleh je aku gagal time bukit (macam selalu dalam latihan) or parking or three pointer.

tapi aku rasa tadi semuanya senang sgt..

hope lepas nie aku tak payah nak tunggu kesenangan dari Allah utuk rasa "Allah is with me all the time"

p/s: rasa kagum dgn tokoh2 yang syahid di tali gantung tapi masih boleh keep calm dan sebarkan dakwah and baca al-quran b4 syahid. aku tadi sbb terlalu gugup al-quran pun terketar2 nak bukak sbb aku org first dalam list. so hanya sempat zikirullah.

dan after habis test lalu kawasan perkuburan org islam. pastu seolah2 terdetik dalam hati org2 dlm kubur tu berkata..

"kesiannya manusia menangis fail JPJ test tapi tak menangis pun utk dosa2 yg telalh lalu"





Isnin, 30 Julai 2012

banyak mase terbuang dalam train

aku kalau nak balik kampung/rumah tercinta daripada notts agak lame sebenarnya kalau naik train.
kampung aku dekat2 dengan stesyen KTM rasa. so kalau naik daripada KTM kajang adelah total dalam 3 jam lebih . padahal kalau ikut highway dalam sejam lebih je sampai dah ke kampung.

So aku kalau b4 balik kampung aku akan pastikan dalam phone aku ade audio untuk aku dengar dalam train atau time tunggu train.  kadang2 aku suke keluar untuk nek train sbb time tu aku boleh habis dalam 1 juzuk AQ pun sebenarnya. Wah.. membazirnya masa kalau tak buat ape2.

contoh2 audio yang aku selalu dengar adalah kisah2 25 orang rasul oleh imam anuar al-awlaki. Isoc (islamic society) yang bagi dalam CD. tapi aku transfer dlm laptop n masuk dalam phone. setakat yang aku slalu dengar dalam train adalah sampai nabi Lut a.s.

actually nak khatam dgr kisah 25 org rasul mmg projek ramadhan aku. dan lain2 lah seperti khatam bace AQ dan hafaz beberapa surah pilihan (insya Allah)..

jd ape korang slalu buat dalam train n ape projek ramadhan korang?

Khamis, 26 Julai 2012

ape nie laila?

tak ingatkah kau saat kau tak percaya pada Allah sblm result spm dulu?

tapi pelik kau masih berharap..

dan Allah beri kejayaan yang tak disangka2.

padahal nak kata layak tak jugak kan..

bukan itu je, Allah permudahkan kau dapat scholar.

berharaplah lagi, berdoa kuat lagi, buat ikhlas lagi..

moga Allah beri kejayaan pada saat kau tak sangka2.

ingatlah seseorang hanya akan dapat ape yg dia usaha.

jadi apa yang kau takut?

"Tidak ada satu musibah yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah" (At-taghabun: 11)

P/s: alhamdulillah motor dah ok. tinggal nak practice isyarat tgn jer.




Rabu, 25 Julai 2012

JPJ test coming by

Ya Allah nape lah hati aku tak tenteram. padahal boleh je aku mati b4 test tu dan fitnah kubur dan fitnah akhirat lebih teruk drpd fitnah JPJ test.. T.T

p/s:doakan saya ya kawan2..

Selasa, 24 Julai 2012

muslims nowadays..


ingat org yg masuk usrah je ke yg boleh dakwah2 nie?

orang yg tak tau ape2 pasal tarbiyah nie pun kadang2 boleh tarbiyah kita yg konon2 commit gi usrah taw..
for example like my mother, she doesn't really know about me went to daurah and program2 for the adiks2.
if she know, she will be very the unhappy one, i said to u.

but i think she knows but buat2 tak tau.

I mean, come on.. I choose to stay near campus rather than stay at home although I don't get internship. I can actually senang lenang at home right. feel the breeze at home, holiday maday..

but hey, nafsu kena jaga. If I manjakan sangat nafsu akan jadi my tuan tau, I don't want to make Allah my number two in my life. He is always the number one for me.

Allah sangat baik pada I.

tapi I tak jadi pun hambaNya yang setia. takutnya..

Anyhow, nak sambung the story tadi.
I kan baru balik dari alor setar, jemput my kuda perang from there.
sepanjang perjalanan i and my mother pun story mory lah banyak cerita.
One of it yang menyedarkan I is

mama: mama, kalau dengan jiran belakang tu mama senyum kalau nampak dia, dgn anak2 dia greet kalau nampak. yelah kita kan jiran.. (jiran i tu orang india malaysia). kadang2 bagi gule2 kat anak2 dia.

OMG, sangat2 terasa. aku yang dah dpt syahadatul haq pun tak DF jiran aku macam tu. Thank you mama, thank you Allah.

I learnt a lot.

also, we ade lah borak2 pasal2 rakyat malaysia nie.
satu hari my mom's car broke down in the middle of the road. She was alone. The a chinese guy came and said "ni lah rakyat malaysia, tak de sape pun yang nak tolong bawak kereta nie ketepi. kalau dekat australia dulu sekejap je semua orang berebut2 nak tolong kalau happen macam ni" then the chinese guy yang stop kan moto2 mintak tolong bw kan ke tepi.

another story

kereta my mom cannot start because of the battery and she asked for some people (all malay) but no one wanted to help. and she remembered asking help from one malay guy with a honda car. He said "sorilah kak, kete honda saya nie tak muat dengan kereta wira akak tu" and he went away. Tak teringin pun nak tgk ape masalah kereta tu.
And then an indian guy came driving a lory. resque my mom. I mean a lory battery and a wira baterry lagi lah huge differences. and nak bukak baterry lory is a lot more difficult than a HONDA battery.

come on lah people, tak malu ke mostly kaum non muslim yang lebih religious than muslims itself?

why I said religious? because religious people is not selfish and always help people when people needs it.

kalau lah macam nie sikap orang islam ingat kat akhirat nnt Allah nak bagi muka ke?

boleh jadi dengan sikap mereka yang baik tu Allah akan bagi hidayah. tapi orang islam sendiri makin jauh dari hidayah Allah.

ni lah bile orang islam rasa solat, puasa, zakat tu je ibadah.

FYI,tolong orang tu pun ibadah..

aku pergi ke Barat, aku lihat Islam tanpa Muslim. Tetapi bila aku pergi ke Timur, aku lihat Muslim tanpa Islam.” syed Qutub

Isnin, 23 Julai 2012

kuda perang in the house


baru jer balik dari alor setar menunggang kuda perang ade juga sekali sekala bertukar tempat menungang dengan mama. walaupun secara haram di highway. hihihi..

Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya.

walaupun nanti kena ikat perut dan nafsu dalam mengunakan duit tapi takpe, Allah akan permudahkan juga.
tak sabar nak pegang lesen secara sah. doakan saya ambil test JPJ 31 jun nie.

saya tahu Allah akan bantu.

ha.. cerita pasal Allah bantu nie, teringat masa pra test saya buat sangatlah teruk. dengan lupa lepaskan hand break. mati di bukit. dan macam2 lagi.tapi uncle cine tu bagi juga sy lulus. ingatkan sbb sy pandai cakap mandarin sikit2 dengan dia. wah.. riak sungguh laila.

saya lupa rupanya Allah yang bantu.

sebelum saya menaip untuk bercerita perkara yang tak penting dalam blog nie dan membosankan anda baik saya habiskan dengan kisah pelajar notts yang kena rogol baru2 nie. membuatkan saya trauma sampai saya bawak naik pisau dr dapur masuk bilik. kalau2 kena guna time emergency. perkara ni membuatkan saya banyak terfikir tentang kekuasaan Allah.

Yelah, manusia nie sangat lemah ye tak. Kita tak berkuasa pun sebenarnya nak lindungi diri sendiri. apatah lagi nak lindungi orang lain seperti parents kita. selama kita kita berjauhan dari family kita time kita belajar sape yang jaga mereka kalau bukan Allah ye tak?

"Allah lah sebaik2 pelindung"

P/S: nak bagi nama kuda perang ape ni?

Selasa, 17 Julai 2012

writing mandarin essay in the morning to prevent from falling back to sleep

credit

Jumaat, 13 Julai 2012

kelas mandarin 1B

aku kan masuk kelas mandarin. dan aku sgt suke laoshi (cikgu) yang ajar aku. dia sangat baik dan penyabar.
sepanjang sebulan lebih aku masuk kelas tu macam2 sangat yang aku tempuhi (ceh mcm ape je..)

dalam kelas tu ade 4 orang pelajar termasuk aku. 3 orang lagi tu orang pakistan dan semuanya muslims. 
tapi 3 orang pakistan sgtlah pemalas dan liat nak dtg kelas. padahal dorg amek subject mandarin tu core kot. aku yang amek auditor nie pun selalu dtg awal. dorg slalu dtg lambat setengah jam dan yang paling teruk datang kelas 1 jam lambat. 

dah lah datang lambat pastu nak balik awal. haiiyoo..

aku rasa kelas mandari nie satu cbrn sbb laoshi selalu sgt tanya pasal islam. And I realize that she had the wrong perspective about islam, just like most of the muslims who don't understand their religion. 

contoh macam pasal kahwin 4

dia tanya aku 

" Why islam man can marry 4 wives?" [lebih kurang ar soalannya tak ingat sgt dah mcm mne boleh start to talk about it] 

aku dah tertelan air liur dah.

"actually there are some rule for a man to marry more than one wive. He cannot simply just marry another wive without being fair to another wive. And the Quran also tell that a man need to be fair to all the wives if he cannot do that then just marry one. but then, most of the man now days don't understand the religion deep enough so they just simply marry without thinking the big responsibility they carry" aku jawab dgn tergagap2 tapi alhamdulillah Allah bantu.

"aiyoo, very hard you know to be just. how can you measure the justness?" laoshi tu bertanya lagi.

"that is why I said, it is a big responsibility, but most man don't know and don't understand" aku jawab

"probably, men can marry many wives back then because they need a huge family to conduct their farm, lands and etc." laoshi tu membuat andaian.

"sudaaah.. dia ikut logik lah pulak" aku monolog dalam hati. tapi luarannya aku diam membisu.

" marrying many wives is not relevant now days anymore.." laoshi menyambung lagi.

pastu masa tu aku teringat masa dalam kelas pun dia pernah bangkitkan pasal hal poligami ni jugak tapi masa tu ade student lain yang sgt tegas lah dgn pendirian dia.

" man can marry many wives because the population of woman is increasing more than man, if one man can only marry one wive than how about other woman outside there?" jia ma li kata.

"you know that population of man is actually more than woman. because in China a family can only have one child and they choose to have a boy. so ahead of time man will be more than woman" laoshi menjawab.

ciss, aku baru nak bg jwpn tu tapi laoshi dah bidas yg kaw2 cmtu so aku diam je and bagi alasan nak solat zohor. 

pastu kisah lain yang menyedihkan adalah 2 orang pelajar pakistan yang lain dalam kelas tu obviously sgt2 jahil tentang islam.

ade satu time tu dorg mengaku minum arak. 

ya Allah banyak lagi kerja tak buat. islam yang syumul tu tak sampai lagi pada mereka padahal aku satu kelas dg dorg. kalau dorg tanya aku kat akhirat cmne? 
 

 

    

Ahad, 8 Julai 2012

pabila Allah mentarbiyah aku 2

teringat dalam talk nouman ali khan pasal ego and islam.

"don't look at the adviser, hear the point of the advice. Even the advice is a bad one and even the advice hurts. Rather than you keep thinking who is she/he to talk to me like that. maybe through this inappropriate comment Allah is telling me something that I should think offTake the good in even a bad advice. Even a nasty comment. Take the good of it and leave the rest." 


nasihat drpd radio ikim


"orang yang senang terasa atau terlalu sensitif dengan teguran membina orang lain dia ada masalah iman"


Allah sangat2 baik. sebelum aku terkena teguran Allah sediakan aku dengan kata2 yang menguatkan hati aku..


nasihat seorang ukhti


" ujian tu hanya jentikan Allah untuk lihat kita berpegang teguh atau tidak. setelah banyak nikmat yang kita dapat, tak layak kah kita mendapat ujian yang sedikit?" 


nasihat seorang lagi ukhti


"ujian Allah nie sama mcm ujian yang cikgu2 bagi dekat sekolah. waktu belajar, kita boleh tanya macam2 pada dia even the most stupid question. tapi bile waktu ujian cikgu akan duduk dari jauh tgk kita jawab soalan. cikgu takkan tolong kita jawab. tapi bile ujian habis cikgu akan tolong bg jwapan. bg tips untuk ujian seterusnya dan comfort kite bile kite gagal."

Rabu, 4 Julai 2012

I realized that facebook has steal a lot of my time.

and I still waste my time surfing it. 

credit

sya'ban bulan preparation

bulan jun dah pun berlalu pergi.
ntah ape yg aku buat sepanjang sebulan aku cuti..=.="

rasanya makin nak datang ramadhan makin menjadi2 kemalasan aku.
mungkin syaitan sedang melakukan serangan habis2habisan sebelum ramadhan menjelma.

jom tanya diri sendiri,
ape yang ramadhan sebelum nie dah hasilkan dalam diri kita?

kesabaran makin meningkat?
kekhusyukan makin hebat?

atau ia seperti bulan lain yang datang dan pergi?

"wahai orang2 yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa" (2:183)

ruginya, bulan yang dijanjikan Allah kalau kita menghayatinya dengan benar akan mendapat taqwa tapi akhirnya kita hanya mendapat lapar dan dahaga.

apa taqwa tu?

tingkatan org islam di sisi Allah berbeza.
pertama sekali muslim iaitu orang yg menyerah dan tunduk dan patuh kpd Allah.
kedua beriman iaitu keyakinan yang mantap kpd Allah. dan ada beberapa ciri orang yang beriman.
tingkat tertinggi sekali adalah taqwa. tingkat paling dekat dengan Allah.

nak capai darjat taqwa sangat susah. 

diri kita sendiri entah di tingkatan yang mana?
sudahkah kita tunduk dan patuh sepenuhnya kpd Allah?
sudahkah kita cuba untuk tidak buruk sangka?

ya, taqwa sangat susah untuk dicapai

kerana orang bertaqwa ni berada dalam lindungan Allah. selamat dunia akhirat, dan insya Allah mendapat syurga di akhirat.

tak nak kah kita kpd syurga?

dan yang lebih penting tak nak kah kita dekat kepada Allah?

jom.

mari.

 kita menyambut ramadhan, yakni tetamu kita dengan lambaian amal2 yang baik, ikhlas, semata2 kerana Allah.

start dari sekarang. kita cuba baca Al-quran satu juzuk sehari.
solat sunat rawatib penuhkan 12 rakaat.
faham bacaan dalam solat,dan cuba untuk khusyuk.
doa dan merintih dan berborak dengan Allah selalu.
tinggalkan perkara sia2, seperti TV , movie, dan music

tak mengapa..

sbb taqwa itu lebih manis rasanya..







Sabtu, 30 Jun 2012

aku berlindung drpd orang dengki apabila dia dengki

just short post before I go to sleep.

ni dah kali kedua aku dapat msg drpd fb yang mengutuk aku.

fisrt tu aku dapat tahun lepas mase awal2 degree. aku dah block dah dia. secondly aku dapat baru je setengah jam yang tadi mengatakan "aku bodoh".

tak tahulah kalau orang yang sama atau tidak.

rasa lawak pun ada.

entah ape lah yang orang tu dapat mengutuk aku dalam msg fb.

hanya sekadar small notes for you mister/miss yang suke hantar msg yang sia2 pada aku:

MAY ALLAH BLESS YOU.

p/s: teringat cara Rasulullah memaafkan orang2 yang pernah menyakitinya =D
Rasulullah kau lah suri teladaku.




Selasa, 26 Jun 2012

hujan

tatkala hujan gerimis melaju
membasahi bumi Tuhan nan indah

aku melihat semua makhlukNya
menyambut hujan dgn gembira

tiada yang berduka
seakan-akan syukur dgn nikmat itu

mungkin hanya manusia
yang mengeji kedatangan hujan itu

hanya kerana
hujan menganggu hdup sehariannya.

hujan juga pasti tidak mahu
dikeji sebegitu

namun arahan Tuhan pasti dipatuhi
sedangkan manusia lalai tidak bertepi.

credits

Isnin, 25 Jun 2012

surah at-taubah : 24


Jumaat, 22 Jun 2012

melihat Tuhan


semua makhluk tidak sempurna kecuali Allah. Kesempurnaan Allah itu tiada terbatas besarnya, tidak terbatas tingginya, tidak terbatas kekuasaannya, tidak terbatas dengan ruang dan waktu.

manusia dapat melihat sesuatu yang nyata apabila sesuatu benda itu jika ia mempunyai batas tertentu. Kita dapat melihat sebuah kerusi kerana kerusi itu ada batasan panjangnya, lebarnya, ada batasan tingginya dan ada hujungnya. dengan pertolongan batasan had itulah kita dapat melihat kerusi dengan terang dan nyata. Hal ini kerana kerusi tidak sempurna.

sesuatu yang tidak sempurna seperti makhluk tidak dapat melihat sesuatu yang sempurna iaitu Allah.

Rasulullah s.a.w bersabda

"aku pernah bertanya kepada malaikat jibril: pernahkah engkau melihat Tuhanmu ya jibril?
Jibril menjawab: Di antara saya dan Tuhan ada 70 lapis dinding yang terdiri daripada Nur. Bila aku melihat kepada lapisan Nur yang paling luar aku pasti terbakar."

wallahualam...

Isnin, 18 Jun 2012

intensive learning mandarin online
30 minit dalam kelas
sape yg berminat nak belajar boleh tgk wesite nie \
http://www.hanyu.com.cn/

Khamis, 14 Jun 2012

things to do today


6.30-7.30 a.m : hafazan surah as-saff dan juzu’ amma
8-11 a.m : bacaan buku fikrah (Jalan dakwah, tafsir fi zilal surah al-kafirun, ISK)
11-1 p.m : ulangkaji mandarin
2- 4 p.m :  bacaan ilmu untuk sem seterusnya,isu semasa biotechnology, fakta sains. 
5-7 p.m : bacaan isu semasa malaysia dan global
9-12 a.m : usrah

Rabu, 13 Jun 2012

zalimnya manusia..


bismillah. alhamdulillah. wassalatuwassalam ala rasulillah.
semalam after dinner. k.tiqah dgh aku berborak lah pasal kes perempuan dan lelaki yang diperdagang kan. maksudnya macam kes perdagangan orang. Before tu ada lah jugak citer pasal satu buku novel yang ceritakan pasal kisah benar sorang perempuan yang diculik masa umur dia 11 thn dan dirogol oleh seorang lelaki. lelaki tu kurung dia sampai umur dia 29 tahun. bila polis dah dapat carik dia dia tak mengaku pun yang dia diculik. bahkan dia macam dah sayangkan lelaki tu sbb lelaki tu ayah pada anak2 yang dilahirkannya hasil dirogol.

actually bukan itu yang aku nak citer. lepas citer novel tu, kitorang borak lah pulak pasal orang2 yang diculik dan dipaksa jual badan dan minta sedekah. yang perempuan of course untuk pelacuran yang lelaki untuk jadi peminta sedekah. yang kesiannya ade kes yang budak2 yang mintak sedekah nie dipotong tangan dan kaki untuk jadi peminta sedekah.

ade satu kisah nie. ade sorg budak lelaki umur dalam 9 tahun camtu hilang diculik. parents dia punya lah risau. tapi report polis and carik punye carik tak jumpa pun. satu hari nie mak cik budak laki tu pergi ke thailand atas urusan kerja. Masa tengah jalan2 kat pasar kat thailand tu tetiba mak cik tu dengar ade orang panggil dia "aunty..?"

mak cik tu punya lah terkejut rupanya anak buah dia. dengan kaki dan tangan takde. tapi dia blur tak tau nak buat ape. so, dalam kalut nak carik phone dalam bag bila kalih tempat tadi anak buah dia tu dah hilang . sampai sekarang tak dengar berita.

kesian kan? ade kisah lain, pasal jumpa ade budak mintak sedekah kat KL sentral. kaki takde balutan merah lagi. mase tgh mintak sedekah tu seolah2 tengah pegang kaki dia tahan kesakitan. kesian sangat.
bila aku dengar citer2 camni terdetik dalam hati aku, kenapa jadi camtu kat diorang? Tapi aku istighfar banyak2, sbb aku yakin walau ape pun yang diorang lalui Allah tahu. Dan aku sangatlah yakin juga yang Allah sayang pada mereka pada saat orang lain tak ambil peduli. kerana kasih sayang Allah tu lebih besar daripada kasih sayang seorang ibu pada anaknya.

bercakap pasal kezaliman yang berlaku di merata2 tempat, aku teringat ada ideologi barat yg mengatakan Tuhan setelah menciptakan kita, meninggalkan kita.

ape pendapat korang?

Tapi kalau benarlah Allah meninggalkan kita, jadi siapa pemberi udara yg dihirup ni? Jadi siapa yg megawal pergerakan malam dan siang? Siapa yang menurunkan hujan? Siapa lagi kalau bukan Allah.

Jikalau benarlah sangkaan barat2 itu, kenapa tidak Allah alang2 sudah biarkan kita, masih lagi memberikan cahaya matahari, hujan, dan membiarkan segala2nya berjalan dan beratur dengan sendiri.

Makhluk2 ini semua takkan mampu! Boleh tak kalau saya suruh anda semua menghentikan jantung anda selama seminit dan suruh ia menari2 sebentar?

Jadinya saya beralih ke kejahatan yg berleluasa di seluruh dunia. Mmg tak dinafikan, terlalu bnyk rampasan hak yg berlaku. Sbb ape? Ada yg menuduh Tuhan yg melakukan semua itu. Benar! Hanya Tuhan yg berkuasa tapi atas sbb apa?

Sbb manusia itu sendiri.

Allah memberi kita pilihan jalan kebaikan dan kejahatan, hanya kita dan jin sahaja yg dibenarkan membuat pilihan antara keduanya. Semua makhluk yg lain wajib patuh pada Allah sama ada mereka rela atau terpaksa.

Manusia tujuan hidupnya adalah menjadi khalifah di bumi, untuk makmurkan bumi kan? Allah telah memberi manusia kuasa untuk memilih cara memakmurkan bumi Allah ini. Jika baik yakni islam pilihan kita, maka baiklah keseluruhannya. Tapi kalau kita memilih selain islam, itulah yg terjadinya kejahatan yg berleluasa di bumi ini. Satu2nya jalan penyelesaian adalah islam itu sendiri.

Ruginya dunia tanpa islam, kerana islam itu daripada Allah.

Jadinya setuju atau tidak semua kejahatan yg berlaku adalah sbb manusia itu sendiri.

Sy bg lagi satu ideologi XD


Seorg lelaki pergi kedai gunting rambut. Lalu pak cik yg mengunting rambut itu bertanya kpdnya
Pak cik: anak ni percaya pada Tuhan?

Lelaki: tentulah

Pak cik: pak cik tidak percaya

Lelaki: (Diam…)

Pak cik: tahu kenapa?

Lelaki: (Diam lagi..)

Pak cik: tengok je la kejahatan yg berleluasa, mustahil ada Tuhan. Kalau Tuhan itu wujud, pasti dia takkan biarkan semua ini berlaku.

Lelaki: (Dia sudah tak senang duduk)

Setelah siap digunting rambut, lelaki itu keluar. Tidak lama kemudian dia masuk kembali lalu menjerit

“Mustahil kat bandar ni ada tukang gunting rambut!”

Pak cik itu terkejut bukan main,

“eh, bukan ke aku yg baru potong rambut kau?”

“saya tetap tak percaya pak cik nie tukang gunting rambut”
Kata lelaki itu.

“kenapa?”
Soal pak cik itu pula.

“cuba tengok kat luar, kenapa masih ramai yg rambutnya panjang tak terurus? Kalau betul ada tukang gunting rambut pasti rambut mereka semua terpotong dan terjaga rapi”
Tingkah lelaki itu bersungguh2.

“macam mne aku nak potong rambut mereka sedangkan mereka tak datang ke sini mintak aku potongkan?”
Pak cik itu menerangkan.

Kemudian lelaki itu tersenyum.

“begitu juga dengan Tuhan. Macam mana kebaikan itu mahu diberikan Tuhan sedangkan kita sendiri tidak datang kepadannya”

Sabtu, 9 Jun 2012

driving class 1

actually tak sure akan buat post yang kedua atau tak just in case.. hihihi..


alhamdulillah..

tadi baru jer habis kelas memandu teori. penat sangat tapi sangat best! (erkk!)

tak lah best, cume dalam kelas tu ade bebrapa perkara yg buat aku berfikir.

cikgu yang ajar tu kate, "org Malaysia nie dekat jalan raya memang kurang ajar, maksudnya kami nie lah yang gagal untuk mendidik".

bagi aku bukan masalah kelas teori tu semata2, mmg masalah akidah tak settle. and cikgu tu cakap lagi "jangan takut pada undang2 tapi hormat"

senang cakap kalau kita merasakan kehadiran Allah tu setiap saat takkan kita berani pun untuk langgar peraturan jalan raya. Walaupnun polis takde, tapi kan Allah setiap saat ada.


dan cikgu tu cuba tanam dalam diri kitorg tadi kalau bawak tak hati2 dan tak berhemah akan susah kan org lain dan diri sendiri lagi2 kalau langgar sape2 sampai mati.
bagi aku, ilmu tu akan sekadar sampai ke otak. kalau org2 yg hadir tu td cam tak kisah je insya Allah akan langgar jugak sesiapa (nauzubillah)

and dia ade jugak cakap ade bab pasal alcohol "kalau nak amek alcohol ameklah tapi jgn memandu"

sangat2 tak setuju macam tak kisah pulak remaja amek alcohol asalkan jangan memandu, so tak pandu tak accident so lepaslah tanggungjawab?


(mungkin dia tujukan pada non-muslim)

still yg hadir majority muslims..

insya Allah akan amek test minggu depan. doakan ya!
ya Allah nothing is easy unless if you make it easy.
Allahumma yassir wala tu assir ya karim..

Jumaat, 8 Jun 2012

course ape yang kau amek tu? bhg 3.


sape2 lagi yang tak tahu course ape yang aku amek, aku amek course plant biotechnology.
I know..

I know..

korang mesti tak tahu ape prospect kerja untuk course nie. Tulah, lagi2 bila mak cik2 kat kampung tanya aku just jawab "it's complicated"

"excited" (tetiba tukar mood)

aku ade lah bace isu semasa pasal palm oil

sekarang nie FELDA + sime darby ada cam buat research untuk tukar biojisimkelapa sawit (yakni bahan yang dianggap tak berguna seperti dahan,daun,dan buah yang tiada isi) kepada gula (non-food).
kalau researchers (insya Allah aku bakal to be) berjaya untuk hasilkan gula tersebut pulangannya sangat lumayan.

malaysia bukanlah negara yang pertama menukar2 sisa bahan nie kepada bahan yang boleh diguna pakai. Thailand dah pun menukar ubi kayu kepada gula dan brazil menukar jagung kepada ethanol.

dan biojisim kelapa sawit dikatakan mempunyai potensi tinggi untuk dipasarkan. Malaysia sekarang nie tgh mengintai peluang untuk menghasilkan lebih banyak bahan yang boleh digunakan contohnya macam biopellet yang sedang dijual ke jepun dan korea selatan untuk digunakan sebagai bahan api loji kuasa mereka.

selain itu, dikatakan biojisim kelapa sawit nie boleh menghasilkan botol plastic.

dan bahan2 yang dihasilkan boleh mendapat harga yang tinggi dipasaran.
pengeluaran biocomposites, biofertilisers, biopellets, biocharcoals, biobriquettes, serat biojisim, eko-produk, biochemicals, makanan haiwan dan bahan-bahan bangunan hijau sedang giat dijalankan.

sumber: sini dan sini

tersusun dalam urusan

antara salah satu muasafat tarbiyah adalah tersusun urusan.

walaupun cuti, tapi iman dan otak tak boleh cuti nnt jadi lembab.

nie antara perkara yang aku nak buat utk hari nie. insya Allah.

PAGI
8-10: hafazan surah2 pendek

10-12: baca buku fikrah - hala tuju dakwah dan hari ini dan semalam

TENGAHARI
2-4: madarin exercise

PETANG
5-7: bace paper on9 untuk isu semasa m'sia n global, tambah ilmu dengan bukak website yang ada kena mengena dengan course yang diambil.

MALAM
9-11: start reviewing subject untuk next sem

P/S: nothing is easy unless if Allah makes it easy.

small matter


bile terfikirkan pasal saudara2 kat syiria dan palestine cam rasa malu bile aku kat sini bersenang lenang hanya fikir masalah aku. tak kisah lah ape pun masalah yg aku hadapi tak sebesar dan seberat macam mana mereka kat syiria diuji.

keluarga dibunuh depan mata, kematian merata2, perang sana sini, luka parah, makanan yang tak mencukupi, bekalan perubatan yang sedikit,

mereka bertarung nyawa di sana dan aku pasti mereka semua pasti tertanya "di mana saudara seislam kami di tempat lain? mana mereka ketika kami memerlukan pertolongan"

terasa masalah yang aku hadapi sangatlah kecil dan membuat aku kadang2 terpaksa untuk tidak mengendahkannya kerana aku tahu ada masalah yang lebih besar di luar sana.

ya, aku tidak mahu mengendahkan masalah aku yang terlalu kecil dan tidak serius jika nak dibandingkan masalah yang di hadapi oleh saudara2 ku.

wahai saudaraku, mungkin jasadmu terkunci ketat di bumi namun aku yakin rohmu berada dekat dengan Yang Maha Esa.

biarlah makhluk durjana itu menyeksamu, asalkan Allah redha padamu..

Selasa, 5 Jun 2012

israel cakap tak serupa bikin

sejak cuti sem nie dan after dah beli broadband baru nie,
aku sempat lah bace news pasal syiria and palestine.

yang aku tak puas hati pasal israel nie, dorg kate nak buat perjanjian damai dengan paletine yang aku 100% sure pelstine takkan selama2nya setuju walaupun mereka dibunuh, tapi dalam masa yg same israel amek lagi tanah kat tebing barat untuk buat penempatan israel. Duh! that is a very stupid move.

Mereka memikirkan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. Dan Allah sebaik-baik Pembalas tipu daya. (8:30
bila terdengar kisah akhwat2 lain di tempat lain, rasa ape yg aku dah buat untuk dakwah dan tarbiyah terlalu kecil dan kerdil kalau berbanding dengan mereka =( 

lepas tu boleh pulak nak rasa bangga sebab dah buat. entah2 Allah tak pandang pun kan ape yg aku buat selama nie.

takutnya kalau nak check balik di mana ikhlas tu berada.

belajar memotong kenderaan

ok.
before nak tido teringat satu kejadian mase dalam perjalanan nak balik kampung.

abah: ok. kak mi ingat before nak potong kena tengok kete kat belakang and kete ahead.
aku: ?
abah: ha.. lepas tu kalau dah rasa boleh potong tekan minyak kuat2.
aku: memang first lesson belajar memotong dulu...(dgn sarcastic)
abah: sebelum belajar memandu kena belajar memotong dulu..
aku: (i'm not buying any of that) =.='
*post nie sangat pendek tannak bace pun lagi bagus*

baru sampai semenyih. still shock dengan kejadian pecah masuk rumah (walaupun aku takde ketika kejadian berlaku, tapi aku kena duduk di tempat kejadian)

revising mandarin and will read jalan dakwah tomorrow insya Allah..

p/s: mutabaah amal yg still berterabur =.="

Ahad, 3 Jun 2012

cari duit poket untuk pelajar 2


Assalamualaikum..

Hari nie aku nak share satu cara camne korg2 sume boleh dapat duit lebih daripada internet yg selalu korang guna nie. (lagi2 students yg tgh cuti sem sekarang. Tapi nie bukan skim cepat kaya tau. Yelah, duduk2 rumah goyang kaki baik kita buat something yg useful kan guna internet drpd asyik blogging and facebooking je kan? (ouch!)
Nie ayah aku yg cadangkan website nie. Namanya Hitspay. Insya Allah cara dia sangat senang dan paling best it is Free! Tapi tahu je la kan benda free nie lambat dan susah sikit.

Ape hitspay nie?




Actually ape hitspay nie korg boleh baca sendiri dekat link ni. ataupun just click on the poster. Sbb ade bende lain yg lebih penting aku nak citer kat sini iaitu macam mana korang akan kerja. (ehem.. bajet dah bekerja)

Skop kerjanya

Sangat2 senang. After korang dah sign up dan hitspay dah confirmkan korang punyer sign up through emel (usually takes 24 hours) korang just perlu tunggu iklan yang perlu korang view.
After dah confirmkan sign up dalam  emel, pergi link ni korang sign in dengan user name and password korang dan tgk dekat home (biasanya akan ade iklan b4 masuk home so korang skip jer “no thanks” kalau malas nak baca iklan tu).

Tapi yang malasnya, iklan yg masuk tak tentu. Kadang2 takde, kadang2 ade. So kena bukak hari2, sbb kalau korang lambat view iklan tu dia akan hilang dengan sendiri. So, takde lah earning haritu.

 Kalau ade iklan, klik je dekat nombor iklan tu. Dan read.


Ni contoh iklan so korang hanya perlu go through actually tak nak baca pun takpe korg just scroll ke bawah sampai jumpe.. (sila lihat gambar di bawah)

Ha.. sampai jumpa view the website now! Korang click utk lihat iklan tu.

ni contoh iklannya.Selalunya aku tak bace or tgk pun iklan tu. Aku selalu akan bukak 2 tab. Bila sampai part nie aku tgk fb sbb usually akan take 1-2mins untuk duit credited to our account. 

selepas 1 minit.....
.......

.......
...
..


tadaaa.. duit dah masuk..

Ok2. Aku tau.. 0.02 sen dollar je??

Tapi ok la kan I mean korang buat kerja yg sgt senang and dapat duit free2 jer. Tapi aku cadangkan benda nie pun sbb ayah aku dah dapat 2 kali bayaran dah sbb buat benda nie. I mean, korang tak sedar pun duit masuk asalkan korang rajin bukak dan view iklan.

Dan juga, korang akan dapat $5 secara percuma kerana sign up dengan Hitspay.
Kalau nak dapat duit banyak sikit cari orang lain yang akan sign up under korang mengunakan link korang. Macam aku buat nie. Aku ajak korang sign up under aku. Setiap kali orang under korang view iklan korang akan dapat o.o1 sen dollar.

Memang benda nie lambat dan sikit. Tapi macam aku ckp, benda nie bukan skim cepat kaya. Its just something that u do mcm peribahasa melayu “sikit2 lama2 jadi bukit”. Dan korang tak rugi langsung join bende nie. Dah la tak payah bayar kan…? Hehehe..

Macam mana bayaran dibuat

Korang kena ada account pay pal. It is very easy to do. Ade jugak cara nak buat pay pal account dekat website tu. Korang boleh godek2 sendiri.. dan bayaran akan di creditkan ke account pay pal korang bile reach $50 dollars. Aku tau lambat gile kot kalau 0.02 sen je setiap hari. Tapi korang takkan sedar bila tiba2 dah sampai $50 dollars I mean 50x3=RM150++ kot.. hehehe..

Macam mana nak buat org sign up under korang?
Sama jugak, nasihat aku korang baca sendiri kat website tu. Kalau aku tunjuk semua benda ape je yang korang buat sendiri kan. Kata nak makan gaji dengan titik peluh hasil sendiri.. hihihi


Wallahualam.. I’m just a student who is still learning. Kalau ade pape soalan boleh lah comment kat post aku nie.. =) selamat mencuba!


Khamis, 31 Mei 2012

I'm Home! 

alhamdulillah  =)

currently hearing to Nouman Ali Khan tafsir Al-Falaq

Rabu, 30 Mei 2012

morning thoughts


ok.

tengah2 pagi buta tension nak habiskan lecture notes untuk exam terakhir bila mana hati dan roh dah pun berada di zon cuti yakni masa depan. sgt terseksa.
Tapi tiba2 hati tersedar.

"Eh, laila takkan berjam2 kau habiskan belajar lecture notes nie only for the sake of exam?"
Mesti ada something yang Allah nak tunjuk. Mesti ada something Allah nak tarbiyah.

Cubalah fikirkan kebesaran Allah dalam subjek ni disamping belajar drpd cursing microb nie susah.
yelah. kalau aku sabar ke tak sabar ke, aku tetap tak boleh tido selagi tak habiskan bace microb ni. baik aku sabar ye tak?

entahlah tetiba teringat hadith satu pasal niat tu.

kalau aku belajar hanya semata2 sbb exam. hanya exam je lah aku dapat. kalau aku lulus dengan cemerlang itu jelah yang aku dapat tapi kalau aku fail, sia2 je lah aku stay up tak tido, tak makan (exagerate..), tak mandi..

tapi..

kalau aku niatkan sbb Allah. Aku cemerlang ke fail ke.. aku tetap dapat Allah.
when you have Allah you have everything..=)

make it easy ya Allah, for me and my friends..