Selasa, 24 Disember 2013

semangat omar mukhtar

semalam aku tgk movie omar mukhtar (lion of the desert) tapi tak tengok sampai habis pun.
sbbnya aku tgk satu iklan nie kat tv astro pasal camne nak lembut kan hati kita. dia bagi lah beberapa cara contohnya macam : solat tengah malam, dengar bacaan quran yg sedap bacaannya, pergi ke kubur dan tgk a touching movie and dia bagi tajuk omar mukhtar.

nak tahu lebih lanjut pasal omar mukhtar ni boleh lah go here.

tapi yang aku nak ceritakan di sini adalah omar mukhtar dia start berjihad di medan perang melawan Itali pada usia dia 50 tahun. dan dia melawan tentera Itali for 20 years. Bile umur dia 70 tahun dia start sakit and akhirnya ditangkap oleh tentera Itali dan di hukum gantung.

bile aku baca2 pasal kisah dia ni rasa sgt malu dgn diri sendiri. Bayangkan kita yang muda nie selalu sgt lah tido, makan, bersenang2, penat, dan macam2 lagi. mmg tak boleh bayang bile umur kita dah 50 tahun nnt macam mana kita ye. mesti dgn bermacam2 penyakit, tak boleh berdiri lama sangat.

teringat satu scene dalam cerita nie masa nie tentera Itali dapat bantuan ketenteraan (dengan kereta kebalnya, shot gun nya) and negara2 lain pulak tak ambil tahu pasal peperangan antara mereka nie. so ramai lah suruh Omar mukhtar nie berundur dan menyerah diri. masa tu mmg rasa sgt penyerahan diri pada Allah tu. sbb mmg takde sape dah yg akan tolong mereka except yang memiliki kerajaan langit dan bumi- Allah. dah lah mereka berperang guna kuda and senapang patah je kot. Kagum~~

scene dalam cerita omar mukhtar

p/s: dah malas sgt baca, malas sgt dengar recording, janganlah malas tgk cerita tokoh2 islam.

Sabtu, 21 Disember 2013

a plant commit suicide

Assalamualaikum wbt..
insya Allah hari nie nak share sikit lah pasal final year projek aku yg sedang aku usaha kan..
ni tajuk FYP

pokok aku macam buat PCD

necrosis
tak taulah kenapa tapi pokok aku yg ade biochar (charcoal), kebanyakkannya daun dia ade burning tips and layu. aku syak dia melalui programmed cell death (PCD). Mende PCD nie?
PCD ni actually defence mechanism in plant untuk halang penyakit berbahaya yg dibawa oleh bacteria, virus or fungus dari attack the whole plant by killing the parts that is already infected.

Rasanya kalau nak sure kena tanya Dr. ajit sendiri.  

Selasa, 17 Disember 2013

population of muslims in malaysia

aku teringat ada sorg muajih nie dia buat calculation tentang statistik kes zina di malaysia. 74 ribu org islam di malaysia pernah berzina (tak kira yg tak di report). Maksudnya setiap 18 org islam ada sorg pernah berzina. Satu family average 5 org di malaysia, maksudnya setiap lebih kurang 3 keluarga akan ada satu kes berzina ( mak aku sendiri ada 9 adik beradik, dah ada 9 families). rasa takut sgt sbb baru2 nie dengar kes sorg sahabat yg sangat dekat baru je kena rogol. bile baca paper, kita tend too feel that person yg kena rogol/berzina/ragut/kena bunuh tu org yg jauh. rasa benda ni takkan terkena dekat kita. tapi it hit me hard enough, bile dengar kisah tu, rasa macam " banyak lagi kerja nak kena buat, ramai lagi yang tak kenal agama kat luar sana, ramai lagi yg nak kebaikan tapi tak tau nak dapat dekat mana" and kita sekarang yg Allah jaga, Allah pelihara, bagi nikmat iman and kefahaman agama, do nothing, lenggang kangkung, bergelut dengan jahiliyah, nak tak nak berfikir pasal umat. rasa sgt paraaahh... rasa berdosa. sbb kita tak tau satu hari nnt sbb kita malas nak berkorban utk islam, boleh jadi kes2 jenayah tu berlaku dalam family kita. or worse kita *nauzubillah*  

link

   
populasi malaysia pada 2012 adalah 29 juta. umat islam di malaysia adalah 14 juta. kalau setiap org islam di malaysia buat kerja dakwah, kita hanya perlu cari 3 org sahaja untuk di dakwahkan, dan ditarbiyyahkan. itu pun kalau semua org islam faham islam. 

semua org ada masa furturnya, tapi bile jatuh be strong enough to get up for the ummah.  

Khamis, 12 Disember 2013

penilaian manusia

bile kita rewind ujian2 yg Allah bagi pada kita, sebenarnya kita dah boleh agak ape yg Allah nak bersihkan dalam diri kita. 

Aku perasan yang Allah nak aku buat everything because of Him. 

Human can judge, they can try to analyze you, they may think that they know what you feel. But they don't. 

Aku tahu Allah nak ajar aku something, which is penilaian Allah tu lebih besar drpd penilaian manusia. Melihat kan kepada tabahnya adik2 usrah aku menempuh ujian, perkara nie banyak mengajar aku. dan maybe Allah nak aku rasa ape yg mereka rasa. yelah, kau tu tau cakap and bagi nasihat je tapi tahu tak ape yg mereka rasa. 

takkan ada kesusahan bersama Ar-Rahman.

satu sifat yg Allah mentioned dalam surah Taha after Allah kata " Kami tidak menurunkan Al-quran ini kepada mu agar engkau menjadi susah" (20:2).

Tak mungkin Allah yang mempunyai sifat Ar-Rahman menjadi penyebab kepada kesengsaraan. Sifat kasih sayang yg Allah beri tak kira pada org yg beriman atau tidak. Kasih sayang yang menyebabkan semua nikmat masih ada pada diri pendosa. Kasih sayang yang tidak membuka aib hambanya pada org lain.

Can read for yourself dalam surah Taha ayat 1-6 or read Khawatir Quraniah by amru khalid 


Isnin, 9 Disember 2013

Tears of Gaza

Bismillah..

Hari ni aku tgk cerita tears of Gaza after dah berapa lama aku pospone. Aku mmg nangis gile2 tgk dokumentari ni. Dia interview beberapa org dan kanak2 untuk tanya what happen, what do they feel bile israel serang dorg. Satu benda tentang mereka nie, mereka sgt tabah, kalau aku lah mmg dah break down into tears dah kalau org interview macam tu.
yg paling aku terkesan bile dorg interview sorg budak perempuan yg kaki dia dah tempang sebab kena bom. bapa dia mati depan mata dia, pastu adik2 lelaki dia gi lari cari bantuan kena tembak dgn tentera israel, pastu tentera israel bom bapak dia lagi sekali sampai berkecai into pieces depan mata dia. dan dia kata impian dia adalah mati syahid bersama dgn ayah dan adik2 dia. *nanges*...=(



seriously kena tengok sendiri.. lagi2 budak2 yg dah habis SPM nie kan.. janganlah tengok korea je... tengok lah cerita2 yg bermanfaat sikit.. huhuh.. ni nasihat seorg kakak yg dah dah beberapa tahun lepasan SPM.
beberapa movie cadangan untuk tgk sementara cuti sekolah nie

1. Valley of the wolves
2. Occupational 101
3. Alangakah lucunya negeriku ini (cerita indonesia)
4. Laskar pelangi (cerita indonesia)
5. Omar series
6. hafalan solat delisa (cerita indonesia)
7. Kun fayakun (cerita indonesia)

One thing to remember, we live for the ummah not for ourselves.

Jumaat, 22 November 2013

peluang

korang pernah tak kejar ktm yg dah sampai padahal korang kat landasan seberang? and in order nak kejar train tu korg kena naik tangga dan jalan kat brigde dan turun tangga. aku hadapinya petang tadi. after je beli tiket ktm, ktm arrive and aku dgn kawan aku teragak2 nak kejar ke, nak biar je lepas. pastu last2 bile ktm tu stop betul2 kitorg baru nak lari naik tangga.
kawan aku cakap
"sempat ke ni laila?"
aku pun tak yakin tapi aku lari je. betul2 sampai kat depan tren, pintu tren tutup..

tapi aku tak putus asa, aku tekan butang untuk bukak pintu tu. and Alhamdulillah pintu tu terbuka.

ibrah yg aku dapat dari kisah nie, bile kita ada time yg ragu2 half way dalam jalan tarbiyyah nie kita mungkin akan terlepas tren ke arah keredhaan Allah. bile terlepas kita kena tunggu yg lain. kadang2 peluang lain tu tak datang, or kadang2 kita rasa putus asa tunggu and kita melencong dari jalan Allah.

Tapi kadang2 Allah bagi peluang even pintu dah tertutup tapi kalau kita usaha untuk ketuk Allah akan bukak. 

kita perasan tak Allah bagi sgt bnyk peluang pada kita walaupun kita buat sgt banya kesalahan, sgt pemalas, sgt bnyk meraguiNya. Bile Allah bagi peluang to fix something, go and fix it, don't waste it. Sebab Allah tak bagi peluang kat semua org. When Allah give it to you, you are the choosen one.

something miracle, a lightning maybe?

ada satu time, aku solat aku macam terbayangkan kalau something happen adakah aku akan teruskan solat aku atau aku akan berhenti dan baru teruskan solat aku. faham tak? contoh situasi, aku tgh iron and then aku terlupe nak tutup iron tu and iron tu aku letak atas baju yg aku tgh iron. pastu aku terus solat. time solat tu baru teringat iron tu tak tutup. kalau lama mestilah baju tu akan terbakar sbb iron tu panas kan? adakah aku akan stop solat dan tutup iron?

situasi lain, contoh macam waktu solat dah masuk pastu time tu dah nak hujan. aku pulak tak bawak kereta so nak kena jalan lah. so akan jalan balik rumah dulu or solat dulu?

ataupun bus ke university suppose to arrive beberapa minit dah masuk waktu solat tapi tak punctual pun. kadang2 awal, kadang2 lambat. so nak tunggu bus or solat dulu?

dalam hidup aku selalu ada dilema macam ni. dan aku paling terasa bile dekat facebook ada phrase yg kata " kita selalu memikirkan sesuatu tentang dunia di dalam solat padahal kita sedang menghadap Tuhan yang dunia berada di dalam gengamannya"

bile aku keep thinking about this sentence, aku macam... ape lagi yg menyebabkan aku tak yakin Allah akan jaga everything for me? kadang2 kita selalu rasa usaha kita yang menyebabkan something happen. but its not. Allah makes it happen. samalah macam iron membakar baju, atau hujan atau tertinggal bus; semua tu dengan izin Allah. kadang2 kita selalu doubt Allah sbb ade beberapa peristiwa dalam hidup kita yg bile kita percaya kita dikecewakan contoh macam kita percaya Allah akan bantu kita dalam exam tapi tgk result teruk. ataupun kita yakin iron tu takkan membakar baju kita time solat sbb Allah Maha kuasa kan? tapi bile kita habis solat baju tu hangus. ataupun kita sesat dan kita baca doa atau 3 qul banyak2 tapi sampai ke sudah tak jumpe jalan keluar. so kita question Allah and kerana kejadian2 macam tu kita jadi depend on usaha kita and tak tawakal pada Allah lagi .  tapi pernah tak kita terfikir sbenarnya kenapa Allah tak tolong kita? mungkin sbb kita tak betul2 beriman lagi. kita tak yakin dgn sebenar2 yakin lagi. akan ada satu tahap yang Allah takkan tunjuk kekuasan Dia sbb tahap iman kita tak capai lagi tahap tu.

aku teringat surah yusuf ayat 110
" sehingga para Rasul tidak mempunyai harapan lagi (tentang keimanan kaumnya) dan telah menyakini bahawa mereka telah didustakan, datanglah kepada mereka itu pertolongan kami, lalu diselamatkan orang yg Kami kehendaki. dan siksa kami tidak dapat ditolak dari org2 yang berdosa"

dalam ayat ni menceritakan macam mana rasul tu dah buat kerja dakwah sehabis mungkin, sampai dia rasa dah takde apa  dah yg dia boleh  buat bile umat dia still tannak terima islam.

sama lah org2 yg beriman, para daie akan diuji utk naikkan keimanan mereka sampai satu tahap hampir give up sbb dah all out, dah buat everything, then pada waktu tu Allah akan bagi pertolongan. pertama, Allah nak bagitau bukan usaha kita yg menyebabkan kemenangan second Allah nak bagitau kita kena percaya (imani) kepada Allah sampai paling tinggi yg dah takde apa lebih tinggi dari keimanan kita; what ever happens. masa tu lah Allah akan tunjuk kekuasaanNya.

Bile kita nak minta sesuatu pada Allah, lebih2 lagi something miracle, u need to give Him something in return; Your faith.

Adil?

assalamualaikum wbt..

semalam aku gi campus naik kereta, sbnrnya hampir every day aku gi campus naik kereta cuma sama ada aku akan masuk ke dalam university atau aku akan park kat bridge belakang uni aku. kalau park dekat belakang bridge kena jalan sikit naik bridge baru boleh sampai ke campus. tapi satu mujadah jugaklah nak panjat belakang bukit university tu. setiap kali panjat mesti jantung berdegup dengan kencang sbb tak biasa exercise. so itu lah exercise aku setiap hari.

nak dijadikan cerita semalam hujan and aku puasa. so bagilah alasan nak naik kereta sampai masuk campus. bile masuk 2,3 kali pusing carik parking tak jumpe. padahal kalau aku ikut bridge tu mesti aku dah sampai dah ke destinasi aku. so cari2 parking dapat lah yg mmg jauh (gile) dari lab. aku pun mmg panas hati sambil jalan ke lab. rasa penat sbb puasa. rasa nak curse pun ada. management uni yg ntah pape. tapi mengingatkan aku puasa aku tahan lidah aku dari curse dan istighfarkan hati aku. kang sia2 je aku puasa. pastu time jalan ke lab tu, aku teringat lah ada satu kereta ni dah kena clamp sbb tak ikut peraturan. jarang sbnrnya tengok kereta kena clamp kat uni aku infact it was my first time tgk. kalau kena clamp kena bayar RM50.  nightmare jugak lah

pastu aku terfikir university nie sendiri pun tak tunaikan hak dia kepada pelajar, dia expect pelajar akan tunaikan hak uni. aku rasa tak patut pun ada clamp tu. sbb university sendiri tak sediakan tempat parking yg cukup dan sepatutnya buat students. pastu bile students parking je mana2 (asalkan tak blok kereta lain and jalan) dia denda pulak.

ni namanya tak adil. kalau tgk skop lagi luas, negara kita sendiri (ceh mentang2 cover surah an-nisa') aku perasan kerajaan ashik nak claim hak pada rakyat untuk rasa syukur sbb aman,  naik semua barang, dan bla2.. tapi kerajaan sendiri tak tunaikan hak pada rakyat malah menzalimi rakyatnya dengan ambil rasuah, celok duit sana-sini, tak amanah. aku mmg sedar keadaan malaysia nie dah makin teruk.

aku teringat hadis rasulullah s.a.w
" patuh dan taat itu diwajibkan ke atas orang islam (kepada pemerintah) sama ada dalam keadaan disukainya atau dibencinya selama ia tidak diperintahkan melakukan maksiat dan apabila ia diperintah melakukan perbuatan maksiat maka tiada sebarang kepatuhan dan ketaatan" (hadis riwayat muslim)

aku selalu dgr hadis ni disalah gune oleh ulama'2 taghut agar rakyat jgn berani memberontak sbb kena taat pada pemimpin. Tapi mereka selalu tak bagitau ciri2 pemimpin yg mcam mana kita wajib taat. pemimpin yg kita wajib taat adalah pemimpin yg beriman, bile berimah dia akan laksanakan amanah dia. kenapa Rasulullah kata ' wajib taat dalam keadaan disukainya atau dibencinya'? sbb kalau seorg pemimpin beriman keputusan yg dia buat insya Allah bukan atas hawa nafsu dia, dia buat sbb Allah dan keputusan dia pasti utk umat. tp biasalah manusia kadang2 tak setuju dalam semua perkara. so kita kena taat walaupun perkara tu kita tak suke. tapi kalau pemimpin yg tak beriman dia buat atas dasar apa? kalau atas dasar hawa nafsu kita tak wajib ikut.

banyak benda lah reflect. sbb kita tahu dunia kita yg makin teruk ni dah takde cara lain utk fix melainkan dgn implement islam. melainkan dengan islam. sbb hanya dengan islam lah keadilan itu dapat ditegakkan. hanya dengan islam hak Allah dan rasulnya dapat diletakkan ditempat yg sepatutnya. dengan islam lah semua manusia akan dapat nikmati hak dia.

Ahad, 3 November 2013

I believe

Barang siapa meminjam harta manusia dan dia ingin membayarnya, maka Allah akan membayarkannya. Barang siapa yang meminjamnya dan dia tidak ingin membayarnya, maka Allah akan menghilangkan harta tersebut darinya.” (HR Al-Bukhaari no. 2387)

Moga Allah redha. aku tak kisah manusia tak redha. Kau layak hinakan aku sampai Kau redha.

   

that time when I shed tears

ada satu hari after usrah, kitorg solat isyak di satu masjid yg dirahsiakan (huhuhu)

after je solat witir kitorg pun bergerak lah nak balik ke semenyih. tapi beg aku tak dijumpai. dipendekkan kan cerita rupanya kena curi (malas nak tulis panjang2).

the problem is, kami suma mai masjid tu pakai "yusuf" (kereta pun dirahsiakan). kunci kete kat dlm beg yg dicuri tu. pastu aku pun gi lah balik dgn murobbi aku ambil spare key, lagi 2 org usrahmate tunggu kat masjid tu incase tetibe org tu dtg curi kete. 

after dah ambil kunci satu lagi problem, aku kunci pintu tu dgn alarm so kalau bukak dgn kunci biasa akan berbunyi lah alarm kereta tu. and tak boleh start pun. alhamdulillah selepas tunggu like more than an hour dan cube pelbagai experiment (kononnya bateri habislah, gear rosaklah) ade jugak abang yg tahu. Dia tarik something from below steering and trus boleh start. 

masa tu ada sorg mak cik and pak cik datang konvo anak dia datang tgk lah. before dorg nak balik pahang malam tu dorg bagi duit kat aku..rasa terharu gile sampai nangis kot. dah lah dorg nak gi jauh pastu bagi duit pulak tu kat aku sbb tahu beg aku kena curi.

esoknya pulak, lagi 3 org akhwat bagi aku duit. padahal lost aku takdelah banyak sgt pun. dalam dompet below RM50. yg hilang phone, dompet n tab yg murah. 

mase hilang tu aku macam heartless. aku tak tau pun sebenarnya Allah nak tarbiyyah aku ape. actually sampai sekarang pun aku still tak sure. tapi bile je mereka2 yg prihatin nie hulurkan duit aku trus nangis. ntah rasa terharu, sbb kalau org lain susah tak pasti lagi aku akan keluarkan that much amount of money.

aku tak kisah sgt pun dgn benda yg hilang tu sbb aku tahu sume tu milik Allah.  aku doakan  semua yg dah infaqkan duit bg tolong aku moga Allah mudahkan urusan kalian di dunia dan akhirat


ade org bagi kata2 semangat sbb hilang barang

"Allah mmg melihat awak, Allah uji tanda Allah concern"
. =) 


Rabu, 23 Oktober 2013

basic to omic introduction

was talking to one of the student: What happen if the human and the zombie share the same gene? are they hybrid?

she laughed.

=.="

so much of the fictions nowdays.

Rabu, 16 Oktober 2013

this one hug

my family is not a loving2..dovey2 family..

by that I meant that we don't usually says "I love u" or cry or openly says what we think in front of each other.

But today I do realize that it is important to sometimes says "I love you", to appreciate some simple things your family do or to hug them without a reason.

And I felt a bit emotional today just because my brother hug me tightly three times. It was awkward. because we never did it unless if we are force to do it. But today when I was about to go back to semenyih he followed me outside and shake my hand and hug me.
and I said.
" did u do this because mama is watching us?"
He just smiled and said
"no"
and when I looked at the door, mama was not there. He was right, he didn't do it because mama force him too.

then when I already arrived at campus I message mama and said that
" mama, tadi ajim peluk mimi. terkezut mimi"
and my mother replied
" iyalah mama pun..dia pelut erat2..sedih mama sampai keluar air mata"

Boy..my brother did change.
I already saw 2 people who is younger than me and are much more better than me.

*nanges*

peranan pelajar


Sabtu, 31 Ogos 2013

North selangor peatswamp forest again?

if a person would ask me what is the weirdest course in nottingham, i would say environmental science.

would you believe that when there is  no boat to cross the river (when we were doing field work), my lecturer currently I'm working with suggested to kayak all the way to collect our samples. and when I say all the way; it is 2 km far!

another problem is that I don't know how to swim. and Lisa (Final year student I'm helping) trying to comfort me by saying "it is okay because they provide life saving jacket"

so the agency that is helping us provide 2 canoe. 1 with two sits which is more stable and another one with only one sit and it is hard to stabilise. So stephie (the lecturer I'm helping) took the one sit canoe and as soon as she was in it, the canoe flip under the water.

At that time I was so starled and I shouted most of the time not giving Lisa a chance to help Stephie so that my canoe won't flip over like hers. So, Stephie changes place with Lisa.

It was just fine canoeing and taking all the samples in 3 different places along the river until at this one moment we wanted to headed back to the river bank to wait for the agency to come back and pick up the canoes; Stephie fell into the river while trying to get into the canoe and almost pull me together with her because I was already on the canoe. I don't know how to describe the feelings. I was shocked, suprised,  petrified all at the same time until what I felt was just nothing.
Probably because my heart skip a beat that makes my brain unfunctional. Luckily, Lisa hold the canoe and Stephie was holding another canoe that make her float on the water and she said "Laila my feet is stuck on your bag"

That minute I realised the canoe doesn't flip over and I'm safe. Alhamdulillah....

I know my face was all white because of the panic. Slowly I release her feet from my bag.

When I say weirdest course up there, Stephie suggested to us to go into the forest afterward to take another sample. I looked at the time it is already 4 something. I was calculating the time because that night I have usrah. If we go to the forest I don't think I can make it in time.

So I said " I have important things to do tonight"

Stephie said " What is it?"

I replied "My stuff"

Stephie nodded. But she was thinking.

And at last she decided to still go to the forest and stated that I will make it in time for my stuff.
So we headed to the forest by car, and arrive at the forest at 6 something. and we walked into the forest like almost an hour and get out from there when it was already dark. It was quite an experience for me because we went there without ranger guide. and there was a moment that Stephie said there was something ahead of us walking 3 times on the walking path. She was scared too. All I was thinking at that time was a tiger. Its a forest, anything could be.

But then, like I calculated I didn't make it to go to usrah. because I arrived at semenyih at 12 something.

I feel guilty because I kept thinking the words of one of the kakak at daurah. she said "If we claim that we work for the sake of Dakwah, why we can't leave the work when Dakwah needed us?"

Khamis, 22 Ogos 2013

speaking of a rusting brain

I took 3 days to finish this several pages of journal =.="


P/s: along side, trying to finish raheeq makhtum and tafsir fil zilal juzu' 30

Selasa, 20 Ogos 2013

"You know sinner, even if you've broken your vow a thousand times...just come back... Allah's door is open..."

p/s: Thousand times I've failed. Yet Your mercy remains.


Isnin, 19 Ogos 2013

I borrow a good book

The art of influence by Chris Widener

this is actually quite a good book. I share with u some of its content

"influence is a gift that a person give it to u. they let u influence them. they make that decision not u. the only decision u make is what kind of person u will be. It is totally about your personal transformation into a great leader"

and some more, i read tafsir fil zilal this morning just wanna share

"AQ menyeru manusia kepada kemuncak y gemilang dan mulia y membuatkan manusia dewasa kerana dapat menundukkan keangkuhan dan jiwa mereka terbang bebas krn tunduk kpd Allah dgn istighfar"

sayyid qutub: surah an-nasr

*told u about the reading books thing now its a reality and I'm happy


Ahad, 18 Ogos 2013

value time

this past several days I stayed at home with my sister.

most of the time I surf the internet and try to finish a book about Rasulullah s.a.w.

while surfing, I found this instangram of an actor. a handsome one. and several actors and actresses. I realize one thing that they live their live to the fullest.

Well, I don't really know , but based on the pictures I saw I can tell that they rarely let a minute slip away without having fun. When I say having fun, probably we as muslims cannot take that as example. but our time of having fun is when we remember Allah.

I realize that most of the time we wasted to much on tv, movie, computer and fb.
It is not even real. something we can't hold on to.

We always ignore real things that happen around us to focus on something that we can't reach.

2 things I wanted to do is that get a way from these gadgets or at least don't spend the whole day facing them and get a good book to read. when i said books a no,no for story books, I mean a inspirational one or history of islam or any books that can add on my knowledge not to my delusional world.

I feel something is just wrong when a non-muslim can appreciate time more that we do.

p/s: istighfar a lot , avoid sins a much as possible and a lot of dua to yourself and your family in islam.

Sabtu, 27 Julai 2013

kite terlupa sebab utama buat sesuatu

Ya, kite selalu terlupa utk memperbetulkan niat kite sbb kite berbuat sesuatu. Sbb tu lah kadang2 jadi sampai matlamat kite pun salah.

Adik aku share lah pasal couple. Sbb aku yang tanya at the first place. saja nak tanya pendapat. so dia pun ceritalah pasal result dia dan rakan2 dia yang cemerlang compare kawan2 dia yang couple dan ada contact lelaki. dan bagi satu lagi dalil pasal perempuan yang baik utk lelaki yang baik. Bile aku fikir2 patutlah selalunya orang2 yang berpegang pada alasan macam nie dia tak dapat nak stay single atau pure in a long time. Sbb ape sbb niat dia dah salah. Pertama niatnya adalah utk dapat result cemerlang sbb kite tahu maksiat dan ilmu tu tak kan dapat bersatu sbb ilmu tu cahaya dan maksiat tu mengelapkan so hati takkan dapat nak terima kedua2nya sekali in one heart. Tapi ade je certain orang yang even sekolah agama pun tapi couple dan dapat result cemerlang. So orang yang tgk situasi nie akan keliru. Kite boleh je nak kata mungkin Allah uji dia or mungkin jugak istidraj, tapi still...

Atau kalau kite bagi dalil perempuan baik utk lelaki baik, so seseorang akan stay jauh2 dari maksiat sbb ni. mcm mana pulak org yang mmg kurang baik, so dia akan reda je lah yang dia akan dapat org yg jahat? seolah2 membuatkan dia putus asa dan rasa " aku mmg dah jahat mane layak utk org yg baik2"

sbb tu aku rasa kalau nak buatkan seseorg tu jauhi couple atau ape2 yang mendekatkan diri dari zina nie first skali adalah betulkan dalam hati dulu. Kita kena betulkan pemikiran dia dulu iaitu buat sesuatu sbb Allah. sbb Allah kekal. kalau kita buat sebab2 di atas, semua tu tak kekal dan berubah-ubah.

First skali aku rasa kite review dulu ape maksud islam. Islam nie masudnya tunduk dan patuh kepada Allah setiap saat, setiap ketika. Bile kite mengaku diri kita islam, seorang muslim, seorang yang mengucap dua kalimah syahadah, kite kena rela utk tunduk dan patuh kepada Allah dan syariat Allah. Tidak layak sesorang yang mengambil syariat Allah separuh2 dan mengaku diri islam. Mungkin separuh islam, separuh kafir. Dalilnya,

" Barang siapa yang berhukum dengan apa yang tidak diturunkan Allah maka mereka itulah orang yang kafir" (5:44)

" Sesungguhnya orang-orang yang kafir kepada Allah dan Rasul-RasulNya dan hendak membezakan antara Allah dan para Rasulnya, dan mereka berkata : kami beriman kepada setengah dan kafir kepada yang lain dan mereka hendak mengambil jalan tengah antara itu. Mereka itulah orang yang benar-benar kafir..." (4: 150-151)

" Apakah kamu mengambil sebahagian isi kitab dan menolak sebahagian yang lain. Tiada balasan untuk yang demikian itu melainkan akan ditimpa azab kehinaan di dunia sedangkan di akhirat akan dimasukkan ke dalam azab yang pedih. Dan tidaklah Allah lengah dari apa yang kamu kerjakan" (2:85)

samalah macam orang yang menghalalkan couple tapi still solat, puasa, umrah, haji, pergi usrah. Eh..?

Sebab tu lah Allah mengatakan dalam surah al-baqarah ayat 208

" wahai orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam islam secara keseluruhannya dan janganlah kamu mengikut jejak langkah syaitan"

Maksud firman Allah yang terang lagi bersuluh nie mengatakan kepada kita yang kalau kita tak hidup cara islam dengan keseluruhan, tidak tunduk dan patuh kepada Allah secara keseluruhan sbb kite pilih apa yang kite nak dan senang  dan buang yang kite rasa susah, MAKA jalan syaitan lah sedang dituruti.  Takde jalan yang ketiga. Antara kita pilih islam keseluruhan atau jahiliyah keseluruhan.

ok, mungkin semua ni agak harsh, tapi ini lah kebenaran. Dalam bulan ramadhan yang mulia nie kite betulkan lah niat kite buat sesuatu kerana Allah, sbb nak tunduk dan patuh kepada Allah. Ramai orang dekat luar sana sgt suka kan kebaikan tapi dorang tak tau nak cari dekat mana dan selalu salah matlamat.

Tegak kan lah islam dalam diri kita dulu sebelum kita mahu melihat islam ditegakkan di tempat lain.

Isnin, 22 Julai 2013

when u feel lazy or tired trying to finish your al-quran, try to listen to al-quran audio and check the reading.

Ahad, 21 Julai 2013

macam mana nak masuk syurga...

kalau tido pun 9 jam sehari?

”Sesungguhnya, orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat kami adalah mereka yang apabila diperingatkan (ayat-ayat itu) mereka menyungkur sujud seraya bertasbih dan memuji Rabb-nya dan mereka tidak menyombongkan diri. Lambung mereka jauh dari tempat tidurnya. Mereka selalu berdoa kepada Rabb-nya dengan penuh rasa takut dan penuh harap serta menginfakkan rezeki yang Kami berikan kepada mereka, ” (QS as-Sajdah 15–16)

Jumaat, 19 Julai 2013

target ramadhan

semua orang pun mesti ada target ramadhan yang di tampal di dinding atau di sorokkan dalam diari tentang apa yang nak di capai dalam masa sebulan nie.

apesal pula takde, bile bulan ramadhan ni lah bulan yang sepatutnya kite senang nak capai taqwa sbb best friend syaitan takde..

macam tahun sebelum nie, aku tahu je dan aware je yang bile kite minta sesuatu kpd Allah pasti Allah akan uji dulu utk tg kite pass tak utk dapat ape yang kite minta. dan salah satu target ramadhan aku adalah utk memaafkan semua org sebelum tido.

dan dalam bulan ramadhan nie lah aku perasan yang aku main sensitif even dalam perkara kecil. sikit2 nak terasa. sikit2 rasa nak marah and buat muke begang. tapi aku doa banyak2 moga Allah permudahkan. dan satu tips yg aku rasakan berkesan. even kite begang or marahkan kawan kite doakan kebaikan dia even hati tak ikhlas pun (sbb time tgh begang). pupuk sikit2 rasa ikhlas tu . dan aku baca buku "how to win and influence people" penulis tu kata, kite kena stop mind yang suke judge orang lain. try utk letak diri kite dalam position dia, dan fikir kenapa dia bertindak macam tu. Senang cakap try utk huznuzon (bersangka baik)

I don't know why tapi org2 barat nie sgt positive even stephanie pun suke puji students dia dgn kata " you are a STAR" atau "perfect" atau "brilliant". dia selalu puji seseorang.

Setiap hamba Muslim yang mendoakan saudaranya pada ketika saudaranya itu tidak ada (tanpa pengetahuannya), maka malaikat akan berkata: “Semoga kamu juga mendapat seumpama (doa) itu.”(Hadis riwayat Muslim)

Selasa, 16 Julai 2013

The truth is this several days of fasting month has been difficult for me. 


Ahad, 7 Julai 2013

north selangor peatswamp forest scientific biodiversity expedition 2013 (2)

Assalamualaikum wbt..

aku baru je balik dari kuala selangor hutan gambut.
Banyak perkara yang berlaku in a week.
Tapi sangat2 berbaloi.

Aku bukan hanya berpeluang untuk interact dgn alam tapi dengan manusia.

Aku perasan yang Allah telah banyak berlaku Ihsan dgn kita semua. Ihsan bermaksud bersungguh-sungguh. Bile tgk semua benda dan kecantikan alam yg Allah sediakan utk manusia, layak ke kite tannak berlaku ihsan kembali kepada Allah? Bile aku naik bot menyusuri sungai tengi beberapa kali, aku nampak banyak sgt perkara yang aku tak nampak before nie. Pokok2, ikan dalam sungai, burung yang cuba untuk menyaingi bot, angin yang sepoi2 bahasa dan even pepatung (dragonfly). Semuanya sangat cantik dan sempurna tapi manusia abaikannya.




Dalam menghadiri expedisi nie aku sangat risaukan ramadhan yang bakal tiba beberapa hari lagi. Sbb terlalu sibuk aku tak sempat sgt nak baca AQ, hafazan, nak baca buku fikrah walaupun aku ade lah curi2 baca. Tapi satu perkara yang aku dapat dari ekspedisi nie adalah reason kenapa nak baca ma'thurat setiap hari dan 2 kali pula tu. sebabnya utk firm kan faith kite kepada Allah dan islam. Aku hanya rasakannya bile diuji. Duduk dgn org2 yang tak amalkan islam membuatkan kite hampir2 dilute bersama dgn mereka. Tapi bile baca ma'thurat lagi2 surah al-baqarah yang mmg mengembalikan kite kepada jalan yang betul.

"Kitab ini tidak ada keraguan padanya, petunjuk bagi mereka yang bertaqwa, iaitu mereka yang melaksanakan solat, dan menginfakkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka. dan mereka yang beriman kepada al-quran yang diturunkan kepadamudan kitab-kitab yang telah diturunkan sebelum engkau dan mereka yakin dengan adanya akhirat. Merekalah yang mendapat petunjuk dari Tuhannya dan mereka itulah orang-orang yang beruntung"  (al-baqarah:1-5)

Pekara lain yang aku sedar adalah, setiap kali aku pergi ke mana2 event yang bukan dalam lingkungan akhwat pasti akan menjadi center of attention. Before nie masa pergi kem volunteer tu pun semua org kenal kitorg. kali nie bile pergi expedition nie pun semua org realize lah nottingham dan even kenal aku. Bile aku fikir2 balik, betul lah Allah dah mudahkan semuanya nak buat dakwah tu. Baru2 nie dalam usrah ashik dapat pasal para daie sentiasa dalam protection Allah selagi kite buat kerja dakwah.

p/s: "Apabila ibadah tidak terasa kemanisannya, itu petanda hati telah dibebani dosa mata." [Ustaz Pahrol Mohd Juoi]



Khamis, 27 Jun 2013

north selangor peatswamp forest scientific biodiversity expedition 2013

assalamualaikum wbt..

seriously aku rasa macam nak tukar to environment course.


tapi alhamdulillah. aku belajar sgt banyak benda.sbb dalam team aku yg gi expedition for week first nie aku sorg je yg muslim. another 3 is non muslim dan mungkin tak percayakan agama.

aku merasakan Allah meletakkan aku dalam intership nie utk ajar aku banyak benda. utk bukak mata aku lebih luas lagi dalam dunia nie. masa nie lah aku merasakan sgt penting solat istikharah tu. lagi2 kalau dalam nak membuat keputusan yang lebih besar seperti kahwin.

Allah juga meletakkan aku antara pelajar2 chinese yang sangat baik tapi malangnya tak percaya Tuhan tak percaya agama dan selalu tanya kat aku pasal islam. Mereka dah ada satu pemikiran negatif pasal islam dan rasa agama tu kolot. tapi satu benda yang aku belajar dari situ adalah bile kite nak dakwah orang2 macam nie adalah through akhlak yang baik. walaupun aku tak mampu nak bersihkan pemikiran negatif tu sbb aku tahu orang2 mcm nie hanya akan percaya bile ada bukti dan ape yang dorg katakan tentang islam adalah apa yang dorg nampak. so kalau aku bagi tau the good side of islam pun dorg tak kan percaya sbb totally different with what they see. perkara nie buat aku banyak berfikir dan aku faham kenapa kerajaan islam tu penting. sbb bile ada kerjaan islam lah baru orang nampak bukti islam tu macam mana. macam kerajaan madinah, macam mana orang islam di madinah boleh meningkat mendadak compare to orang islam di mekah? sbb dorg dah nampak bukti, kalau di mekah Allah hanya bagi dalil2 pasal syurga, neraka, akhirat sesuatu yang di luar jangkaan manusia, sesuatu yang tak pernah didengari oleh manusia, sesuatu yang ghaib. tapi bile di madinah bile dah ada undang, bile dah turun hukum baru orang luar boleh nampak ape islam nie sebenar.

berdasarkan buku jalan dakwah by mustafa mahsyur dia mengatakan yang dalam stage nie (kite zaman mekah) kite mmg kena bnyk sabar, istiqamah dan dakwah.

wallahu'alam.

p/s:sabtu nie akan pergi lagi ke sana tapi in a bigger group.

Jumaat, 21 Jun 2013

another audio talk to be listen from ikimfm

dah dgr dah semua nie dan sgt best! kalau nak ikuti through radio ikim fm it is on monday pukul 5.15 ptg. selamat mengambil ibrah.

Rabu, 12 Jun 2013

Day 1 internship

aku bangun kol 4.50 pagi, bertolak dari rumah kol 5.30 pg. stop kat masjid bukit sentosa solat subuh. kol 6 pagi baru keluar menuju ke rawang dan straight pergi semenyih.

on the way, it was jam and a long one before entering KL. I was sleepy but I need to be awake to prevent from accident. I was listening to ikim f.m and maher zain's song tittle freedom was aired. I was looking ahead the long line of hundreds if not thousands of cars. I realized that palestinian and syrian people does not face this, they are already free. They are free form being slave to the world by being the slave of Allah alone. We malaysian need to pray a lot to be free. Be free from the grip of dunya from our heart.  I read bayyinat blog yesterday and it did influence me a lot. The song give me a hint that as if the palestinian and syrian people are begging everyone to set them free or begging to God to set them free. but the reality, they are the most free humans on earth. They don't need to think much about tomorrow as they might syahid. but we need to think so many things to keep being alive.

I arrived at nottingham at 7.30 am and get to know new people. We discussed things and need to be straight away go shopping to prepare the material for the project. We go around the whole semenyih and only be back by 3 p.m. It was fun and I need to speak english a lot with them because one of their friend is singaporian and don't know how to speak malay and going from shop to shop that mostly the tauke is chinese did polish my rusty mandarin language. I understand a bit they say about the price and if the thing we ask is present or not in the shop.

It was tiring but yet I yearn to know what's next to come.

Now I understand why people are so excited for intern, because you are practicing the theory you learn.    

Selasa, 11 Jun 2013

my intern start tomorow

hari ahad aritu hantar syafinaz gi asrama, okey aku tak hantar pun parents aku yg hantar. ni baru je 2 jam lepas balik dari penang hantar ajim ke poli. esok kol 9 pagi dah kena kumpul untuk intern. aku still kat rumah. esok pagi2 baru nak bertolak gi campus. kol 5 pagi insya Allah keluar rumah.

esok will be an exciting day. I don't know what to expect. but I need to refresh my intention.

may Allah increase my patience.

Isnin, 10 Jun 2013

Homesick

pernah tak kalian rasa home sick?

I believe sape2 yang pernah tinggal jauh dari rumah atau dari parents pernah rasa home sick.

I feel it sometimes.

Especially when I have problems.

Rasa macam nak lari dari realiti dgn berada dekat dgn family.

But well..

our real home town is heaven.

Syurga. itulah kampung halaman kita.

Aku sangat2 nak rasa home sick to be away from it.

Sbb tu lah Allah bagi ujian kan?

supaya kite rasa dunia nie bukan syurga, ini hanya dunia.

Sabtu, 8 Jun 2013

ending kindom of heaven

aku tgk citer nie long time ago. tapi ending dia je yang best.
org barat try mcam mne nak jadi bias sekali pun dia tka boleh nak sorok fakta yang baik tentang salahuddin.

omar series is awesome 2


Day 1: The world of islam

Honestly,

Aku dah beberapa hari kekeringan idea.
tapi tadi baru baca blog APG pasal dunia islam.
And i think I seriously need to know more. and tadi ade lah cari2 pasal gadafi, saddam husain dan mohammed bouzizi.

dan aku sangat bute dgn semua nie. aku pernah je dengar tapi aku tak tau sangat pasal mereka semua.

and mak aku pun selalu tanya pasal hal2 negara islam bile keluar berita kepada aku.

I think its a call form Allah.


So, which country should I start first?  

Selasa, 4 Jun 2013

omar series is awesome!

Assalamualaikum wbt..

aku tgh nak habis kan tgk omar series nie and it is awesome tak tipu. sbb bile tgk nie barulah aku betul2 faham certain situation time zaman mekah nie. contohnya macam mana org2 mekah nie mempermainkan ayat AQ yang turun, pastu macam mane orag2 Quraisy nie dulu sgt2 pentingkan pandangan msyrkt dan adat istiadat.

hari nie tgk part bilal diseksa dan macam mane wahsyi nie nak kan sgt freedom. padahal bilal dah berkali2 explain yang kite free bile kite jadi hamba Allah. pembesar2 quraisy tu semua nampak je free tapi mereka hamba masyarakat dan kabilah. pastu wahsyi nie jeles after abu bakar bebaskan bilal. dan wahsyi rasa yang bilal sanggup diseksa sbb nak kan freedom drpd menjadi hamba. sbb tu dia kata "your faith has benefit you" tapi bilal jawab "From the first very moment"
betul kot ape yg bilal cakap, islam bukan hanya benefit dia after dia bebas dgn pertolongan abu bakar tapi the first moment dia submitted.

Jumaat, 24 Mei 2013

got the answer already

I was speechless.

bile dapat tahu, dapat internship kat campus. tak tau mcm mana nak citer, sbb mmg tak sangka langsung dapat.
so, Laila kau dah dapat pun jawapan dari Allah. moga lepas nie kau lebih yakin dan buat kerja betul2. bukan hanya dengan intern kau tapi dengan DnT.

Rasa sangat2 tak layak.

satu pengarajaran yang aku dapat adalah, doa banyak2 dan jangan putus harap dari Allah. Aku sebenarnya berharap je dengan Allah untuk dapat internship nie tapi aku tak doa utk dapat intern tu, aku doa "moga Allah beri yang terbaik" sbb aku tahu Allah lebih tahu dari aku mana yang terbaik utk aku sama ada dapat atau tak.

pengajaran lain yang aku dapat dari Allah hadiah birthday aku adalah mengenai akhlak. hak manusia. hubungan dengan manusia sangat mereflek hubungan kite dengan Allah. lagi2 aku baru bace tafsir surah al-maun, yang menceritakan ape yang penting dalam sesuatu ibadah itu adalah rohnya. bukan gerak-gerinya.

roh ibadah tu yang mengukuhkan hubungan kite dengan Allah dan yang menjadi neraca utk kite melakukan amal2 soleh selepasnya.

ade lah seorang housemate yang menjadi qudwah, dan rasa terkesan sangat nak jadi seperti dia. duduk RI sangat2 banyak mengajar tentang hubungan dengan manusia dan menjadi lebih sensitive kepada orang lain.

lagi 2 papers to go. One paper tomorrow and another one by 27th of mei.

Isnin, 13 Mei 2013

yang mana satu idaman hati?


sekarang semua org pun tgh study week utk exam for university students.
ade bnyk perkara yg bermain dalam fikiran aku.

yg paling aku fikirkan adalah after exam nie ape perancangan aku? stay di university like sem lepas atau pun berkhidmat kat rumah selama 4 bulan (tapi of course aku akan jenguk campus bile tenaga diperlukan utk prog ape2).

bile kakak usrah tanya pasal benda nie dan aku ckp aku tak sure akan duduk sini or not time cuti sem nie, muke dia dah pelik. dan aku fhm je dia pelik. sbb aku org selangor yang sepatutnya berkhidmat di sini, sbb rumah aku dekat compare to others. dan tenaga pun tak cukup, intake makin banyak.
aku tgh in state of keliru and tgh menunggu jwpn dari Allah.

kalau tgk equation nya mmg patut lah aku pilih utk stay di university sbb kat sini lah aku boleh berkhidmat utk islam.

tapi aku tgh nak fix ada bnyk benda dalam diri aku, tarbiyah dzatiyah org kata. aku nak try duduk rumah, tempat yg selesa tgk ape yg aku boleh achieve. sbb aku perasan asal balik rumah je aku mule lemau dan malas. aku takut sepanjang aku dalam tarbiyyah aku belum betul2 ikhlas dan hanya semangat bile ade org2 tarbiyah bersama dgn aku. aku tak nak jadi org munafiq.

and aku perasan sgt banyak lagi haq family aku yang aku belum tunaikan. dorg family aku, aku tahu je dorg accept semua kelemahan aku, tapi itu tak menjadi alasan utk aku tidak menjadi qudwah utk mereka.
tapi satu benda for sure, ape pun jwpn Allah aku kena bersedia. aku kena ade rancangan, lagi2 kalau duduk rumah. mmg betul2 kena rasa keberadaan Allah. sbb aku rasa usrah yg sebenar adalah bile kita berada di luar lingkungan usrah, mase tu lah time utk kite amalkan ilmu yg kite dapat.

btw, aku nak cerita satu story gak. dalam last 2 weeks, aku ade kat rumah, and then housemate tanye "bile nak balik (university)? mlm esok k.ct nak dtg nak bincang pasal adik2"

aku reply "tak sure ingat tak nak balik this week"

housemate reply "oh yeke.."

after reply tu, aku keep thinking; ape yg aku dapat stay kat rumah? better aku balik. concern nya masa tu adalah malas nak drive and bazir je duit minyak. pastu fikir2, aku kena gak hantar proposal final year project, baik balik U,duduk kat rumah tak terbuat nnt. so aku pun solat istikharah on the day tgh berkire2 nak balik U or not.  dan aku amek keputusan utk balik without bgtau kat mak aku (sbb dia keje). bile aku dah sampai U mak tanya kenapa balik (dgn nada sedih), aku jawab; ade keje sket. tapi bile aku fikir2 balik kalau lah aku tak yah hantar proposal tu aku akan balik U ke tak? sbb melalui niat aku dah kurang keihlasan dah.

salah satu perkara yang membuatkan aku tekad nak balik selain proposal tu adalah, aku terfikir waktu foundation dulu betapa aku eager nak buat everything dan nak pergi everywhere utk islam tapi cume aku tak de kenderaan yg menyekat aktiviti aku, dan waktu tu aku sgt sedih. dan waktu nie bile aku dah ade kereta aku malas pulak, fikir duit minyak lah ape lah, padahal Allah boleh je provide.

mmg bnyk lah reflect diri. Allah dah bnyk sgt bagi aku, tapi ape yg aku buat in return the favour?

Isnin, 6 Mei 2013

Ahad, 5 Mei 2013

GF

ok- sekarang nie kalau tgk blog majoritinya akan tulis pasal PRU13
tapi aku tak boleh nak mengundi lagi insya Allah 5 tahun lagi. So, aku cam tak tau nak tulis pasal ape, neway kalau aku tulis nnt jadi panjang.

ok lets make it this quick

aku habiskan 2 hari kat rumah bace buku nie

sangat2 best. walaupun before ni dah pernah tgk video pasal freemason tu sumer tapi buku nie mmg bagi penjelasan yg lebih dalam tanpa menjadi terlalu obses. org yg tulis buku nie adalah org america yang akhirnya berpindah ke indonesia dan tukar kewarganegaraan sbb dia dah tahu terlalu bnyk perkara yang america buat. Bila baca buku nie mmg sangat terasa yang hanya pada Allah lah kite boleh berlindung dari tipu daya mereka nie semua dan kalau kita tak tolong islam dengan buat kerja khalifah (iaitu buat don't know) kite tgh bantu org2 kafir buat kerja.

and time balik ke rumah aku dgr recording GF (ghazwul fikr= serangan pemikiran).

ustaz: kalau lah sbb kite belajar nie akan menyebabkan kerja dakwah kite merudum kite kena pilih utk stop belajar. Sbb bukan tadi antum dah cakap dakwah lagi penting dari belajar?

student: mane boleh ustaz, belajar nie kat amanah.

ustaz: jadi dakwah bukan amanah?

student tu terkelu. aku pun sama.

kite fikir2kan lah. hehehe..

anyway, insya Allah aku akan teruskan pembacaan buku ke-2 iaitu

Reason kenapa aku pilih buku nie dari rak adik aku adalah buku nie ceritakan sirah start dari nabi ibrahim dgn raja namrud. Moga2 bermanfaat.


Isnin, 29 April 2013

Death


If you lose to the syaitan now when the battle is easy, what will happen at the moment when it gets tough. If u lose the battle when syaitan gives u his half attention what will happen to u when he gives his complete attention. which is at the moment of DEATH.

Dua: we seek refugee from you from the fitnah of life and death

by imam anuar al-awlaki title death

Ahad, 21 April 2013

There are just some people that Allah wanted them to go into Jannah whether they like it or not.
How?
By hardships.

Everything happen every single second in your life already been arrange by Allah in the most beautiful way.
More prettier than how you wanted it to be.

So believe in Him.

Sometimes heart just break.

Even by the tiniest reason.

but know one thing that this life is not worth it to cry for.

[Source]
 

Sabtu, 13 April 2013

Sometimes I really hope that I can smile like this fella here even when I'm surrounded with mad scientists. Yeah, I found him/her at the biotechnology research center nottingham malaysia. ceh, nama cam gah jer.
After some things happen this week I really need to increase my patience. I always remind myself that the moment humans does not thank you for the things that u did for them, that could be the sign from Allah that you too didn't thank Him.

It hurts.
But after I read the syahadatul Haq by al-maududi; he says that Allah will not accept your tiny little excuse of just hurt feelings as a reason to stop telling islam to the others.
That hurts just more.

Sabtu, 30 Mac 2013


"Ya Allah I'm not asking a lighter burden but I'm asking a stronger body and mind"

Rabu, 27 Mac 2013

nabi Daud membuat salah


tengah struggle wat essay 1000 words yang nak kena hantar esok, aku still rasa nak taip something here before everything dissapear. My ideas always dissapear if I don't write it quickly, the feeling is not the same (a.k.a basi).

rentetan kisah nabi Daud semalam, Allah uji nabi Daud dengan mendatangkan 2 malaikat yang menyerupai 2 orang lelaki yang meminta untuk diadili. Seorang lelaki menceritakan kisahnya iaitu lelaki kedua mengambil seekor kambingnya. dan lelaki kedua itu sudah pun ada 99 ekor kambing yang lain. Dengan pantas nabi Daud memarahi lelaki kedua yang belum pun lagi menceritakan kisahnya. Malahan nabi Daud mengertaknya untuk memulangkan kambing lelaki pertama. Hal ini kerana nabi Daud merasakan lelaki pertama tadi telah dizalimi oleh lelaki kedua.

Tiba-tiba kedua2 orang lelaki itu ghaib dari pandangan nabi Daud. Ketika itu nabi Daud tahu Allah sedang mengujinya. Lalu nabi Daud bertaubat pada Allah kerana tergesa2 mengadili 2 orang lelaki tadi tanpa menjadi hakim yang adil.

setelah melakukan kesipalan itu nabi Daud menjadi seseorang yang lebih baik. Ya, nabi Daud seorang yang baik tetapi setelah dia melakukan kesilapan itu dia menjadi lebih baik.

Nampak tak significantnya kisah ni?

Manusia selalu tak sedar dan berangapan setelah melakukan satu kesalahan kita menjadi tidak sempurna dan buruk pada pandangan manusia. Ya, mungkin kesalahan itu menjadi our worst nightmare ataupun pengalaman paling pahit, tapi itulah hidup. kita kena belajar dari kesilapan untuk menjadi lebih baik. Di mata Allah jika kita berusaha bersungguh2 pasti kesalahan lalu itu akan dipadamkan dari buku catatan kita bahkan seolah2 tak pernah terjadi pun. alangkah Pengasihnya Allah, Tuhan kita semua.

Therefore (berlatih tulis essay), janganlah kita menghakimi seseorang berdasarkan kesilapan yang dilakukan dahulu. Boleh jadi dia lebih baik dari kita. Boleh jadi dia struggle lebih hebat dari kita. Tapi kita tak nampak. Boleh jadi dia sebenarnya mahu minta bantuan utk berubah namun tahu pemikiran negatifmu terhadapnya membuatkan dia tak mahu mendekatimu.

Forgive me ya Allah..

Selasa, 26 Mac 2013

when you submit 2


malam tadi before tido dengar kisah nabi Daud a.s daripada imam anuar awlaki.

Imam kata, pemerintahan nabi Daud adalah anatar pemerintahan yang berjaya dan zaman ini adalah antara zaman kegemilangan org2 bani israel. pastu dia bagi contoh pemerintahan berjaya yang lain iaitu zaman Omar al-khattab.

Omar sejak di lantik jadi khalifah tak pernah tido dengan nyenyak dan selesa. Dia hanya akan tido bile tertidur iaitu dengan bersandar di dinding atau tido dalam posisi duduk.
satu hari ni ada seorang rakyat dia nak cari dia time waktu tengah hari. Kebiasaan orang arab nie diorg selalu tido waktu tengah hari sbb waktu tu sangat panas. so seseorg yg tgh cari Omar tu tak jadi cari dan pergi ke tempat lain utk menunaikan hajatnya (sori tak ingat apa). Omar pun dapat tahu pasal lelaki nie dan jumpa dia dan tanya "kenapa kau tak terus je jumpa aku?"

lelaki nie cakap "aku takut kau tengah tido"

Omar jawab " bagaimana aku boleh tido? aku takut jika aku tido pada waktu siang hari aku akan mengabaikan rakyatku, jika aku tido pada malam hari aku akan mengabaikan Tuhanku"

Heart mealt.....

bile kaitkan dengan kehidupan kita sendiri, kita nie bukan lah manusia yang tgh memenuhkan kita punye hawa nafsu semata2. iaitu belajar sebab nak dapat kerja, kite makan sebab nak kenyang, kita tido sbb mengantuk..

Bile dengar kisah ni mmg dapat rasa mcam mane Omar nie SUBMIT to his Lord tanpa memenuhi kepentingan diri. Dia tahu penat lelah kat dunia nie hanya sementara dan saat dia akan berjumpa dengan Tuhannya dia dapat berehat dengan sempurna. T.T

aku teringat waktu aku foundation dulu, time mule2 dapat tarbiyyah, aku sangat takut diuji.
Aku akan duduk kat masjid nangis dan doa pada Allah jangan ambil perasaan manis yang aku rasa masa tu. dan in between masa tu dan sekarang sangat banyak perkara yang berlaku dan Allah tunjuk pada aku banyak benda. dan jawapan pada perasaan takut hilang perasaan manis tu rupanya Allah dah bagitau dalam AQ surah Al-baqarah ayat 112.

"Barang siapa yang menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allah dan dia berbuat baik, dia mendapat pahala di sisi Tuhannya dan tidak ada rasa takut pada mereka dan bersedih hati"

tahulah aku rupanya waktu tu aku belum lagi total submit pada Allah.

Isnin, 25 Mac 2013

The moment you submit

aku mulai tahu ada sesuatu yang menghalang aku untuk bergerak dalam tarbiyah lebih laju.

hidup aku makin kurang efficient dari hari ke hari rupanya semua berpunca dari satu perkara.

satu jahiliyah yang aku masih sayang dan aku masih simpan.

dan hari ini aku mahu segalanya berubah.

aku mahu lepaskan jahiliyah dan tunduk pada yang Esa dan melepaskan kepentingan diri dan hawa nafsu. Teringat baca buku dasar-dasar islam.
Islam tu maksudnya tunduk dan patuh hanya pada Allah setiap masa. 

dan aku tahu juga pada saat aku dah rela untuk tunduk, aku perlu rela juga untuk diuji.

macam aku diuji ketika memilih untuk berpindah masuk ke RI (rumah islam), ketika aku di uji ketika membeli kereta.

Hanya Allah sahaja yang tahu niat aku berbuat perkara demikian dan Allah benar2 telah menguji aku.

"The moment your heart are ready to submit to the Lord of the heaven and the earth, be prepared to be tested as your eman need to be verified by your action" 




Khamis, 28 Februari 2013

Isnin, 25 Februari 2013

motivate helps the day.


agak lama lah juga aku tak post ke sini tentang kehidupan harian aku. (nak wat ape?) aku sbnrnya tak suke nak post2 pasal kehidupan harian aku sbb aku rasa tak de org y akan baca kecuali aku masa depan yang akan bukak balik blog nie and tergelak2, or tersenyum2 seorg diri membaca post. ok, never mind.

aku dapat merasakan (six sense) semester ini akan jadi semester yg busy habis. rupanya semua itu bukan khayalan aku, mmg betul pun bile aku tulis dateline coursework yg kena hantar on my calendar every week akan ada submission of coursework (pitam..).

anyhow, I don't want to make my spirit go down. I know Allah will help if I pray hard and sincere enough (which is hard).

every morning when I wake up I will say to myself
"you are the best LAILA! (sambil bersorak like a cheerleader)"
" You gonna survive today!"
and guess what?
it kinda help.
but of course don't forget to thank Allah first before you motivate yourself.

lab life.
doing tissue culture 


this is basically we do 



observe the growth after a few days



Rabu, 20 Februari 2013

sometimes people talk so much and do so little

Selasa, 12 Februari 2013

When u feel hurt someone that loves u corrected or give you advise to change,
she is hurt too, she felt what u feel..
if she had a choice she wouldn't do it,
because she knows how the truth can break your heart,
not realizing it broke hers too. 

Jumaat, 8 Februari 2013


hanya org yang merasakan sakit berubah dapat istiqamah dalam ketaatan

Rabu, 30 Januari 2013

during holiday


I know everyone would love holidays

Sitting at home with families, having fun, no burden of works

i LOVE it too.

well my holiday isn't the best holiday in the world

but I do feel the days past by like seconds

I have no idea what I have done in the past 2 weeks

well that is not the thing I wanted to write today

aku ade bace satu buku nie tajuk dia bahtera penyelamat by fathi yakan (God, his book is all awesome!)

but ofcost not really a book, I download it as PDF so I only got the first chapter which the title is Rintangan perjuangan dalam kehidupan pendakwah.

Seorang daie pasti akan ditentang dan diuji dgn 5 ujian. tapi aku baru bace rintangan yang ketiga. so aku akan share beberapa je lah di sini.

bile aku baca rintangan pertama and kedua which are i)org mukmin yg dengki kpdnya ii) org munafiq yg benci kpdnya

first thought in my mind is Allah nak bagitau aku jgn jadi dua golongan ni. Walaupun buku nie asyik mengatakan 2 golongan itu dgn kata nama ketiga. I kept reminding myself those 2 golongan could be me.

I don't know why but at this moment I don't feel or think any of those rintangan in my life.

Which mean I'm not really a good daie or I'm not daie yet.

Aku belum sampai di stage org lain akan dengki or benci dgn aku. sbb tu aku merasakan buku nie nak bagitau jgn jadi those people dulu so that you can step ahead to the next stage.

This is really a good book though.

well holiday is coming to an end, may Allah make it easy.

Sabtu, 19 Januari 2013

package dunia akhirat

ada beberapa ketika masa study aku rasa give up sangat.. okey, course aku tak de lah susah pun tapi ntah rasa mengada nak rasa putus asa. Yes! aku tanya diri aku

"ape lah result study nie boleh buat pada aku? pada akhirat aku? pada kehidupan aku?"

bile fikir2..

"kau nak akhirat kau tak boleh tinggalkan dunia, it comes in a package. You work hard not for the world but for the days that will come after. That is the world for, for you to do your duties and purpose of life using everything Allah give. and one day you will present your work in front of Him"

sepanjang study week nie, sgt banyak sebenarnya Allah tarbiyah aku secara aku sedar or not.

even masa study pun aku try nak rasa kebesaran Allah, nak tgk kehebatan Allah. and I found it, I see it. well I will write it later maybe. I still have this one paper to go at 2 pm.


Khamis, 17 Januari 2013

hello holiday!

exam tinggal lagi 2 paper. 
ya Allah tak sabarnya nak habiskan supaya I can start fresh a new sem. 

and the good news is aku dah dapat kerja 4 hari kat taska di sg buloh. so, lebih lagi seminggu aku boleh duduk rumah with my family and figure out things and manage what I wanted to do next.

Alhamdulillah~~ 

p/s: apa agaknya tarbiyah yg Allah sediakan utk aku nnt?  

Rabu, 9 Januari 2013

Blown me away

studying for exam is not my top 5 favorite things to do.
but since the first week of study week I wanted to post something here. but I don't have something to write here except on how annoying the notes of my modules are. how screwed my brain that unable to remember much, how unlucky I am to be least smart.

STOP!

no, no, no I take back everything I wrote and just wanted to thankful for this one little thing I realized when I was revising climate change module.


Air is a poor thermal conductor

This statement has blown me away. How merciful Allah has been to us that if He make air a very good conductor of heat everyone in this earth would have burnt to death or there probably will be no life at all. Maybe that is why hell is so hot, everything can conduct heat even the air. 

People if you don't have any idea what I'm talking about read here.



p/s: ciko had 4 beautiful babies this morning. =D