Khamis, 2 Disember 2010

usaha tangga kejayaan

"takpe, yang Allah tgk kan usaha kita bukan hasilnya"

mesti semua org pernah lalui kejadian di bawah

kita dah usaha sehabis baik tapi hasilnya tak setimpal dgn usaha kita, tapi org lain yg tak usaha sgt pun, sikit2 jer.. tapi hasilnya lebih baik dari kita...

biase la tuh.. kite kena ingat, sesiape yg berusaha pasti akan berjaya. Allah dah janji dah..

"tapi org tu relaks2 jer, berjaya jugak!"

usaha itu perlukan strategi, kalo usaha, tapi takde matlamat.. bagaikan memanah dgn mata yg tertutup..

maybe org tuh nmpk je relaks tapi die dah susun strategi dgn baik, jadi dia berusaha dgn starteginya itu.

bagaimana pula dgn situasi ni?
"fulamak! aku hentam jer kot soklan ni tapi dapat full mark.."
tapi kite dah bce dah, dah yakin betul, still tak dpt full mark.. mesti ada salah kat mne2..

mesti geram dgn org yg dpt full mark tuh kan?

takpe..dia betul pun sbb Allah..kalo Allah tak tolong dia mampu ke dia dpt full mark yg precious sgt tuh?

itu rezeki Allah padanya..

kita tak perlu jeles, sbb kita tau kita dah berusaha, kalo tak dpt jugak usaha lagi jgn putus asa sbb sifat putus asa tu bukan sifat org islam..

 kalo still fail jugak, kita reda dan percaya dgn ketentuan Allah..
Mesti Allah ade rancangan baik utk kita pada masa depan..

dunia ni tak adil, tapi Allah tu maha adil.
Wallahualam..

2 ulasan:

  1. cape yg dpt full mark tuh.. terornye.. huhuhh

    BalasPadam
  2. bt0wl2...
    smgt ku kembali!
    :)

    BalasPadam