Rabu, 11 Mei 2011

kisah2 menarik

walaupun exam, aku still mencari mase untuk membaca buku (riak)
the main point is aku nak cerita sedikit kisah yg aku bce dalam buku 'wives of the Prophet S.A.W"


adelah satu hari nan indah
seorang peminta sedekah bersama 2 org anaknya sedang kelaparan meminta makanan daripada Aisyah.
Aisyah pun dgn murah hati memberi 3 biji kurma kepada mereka.
belum pun sempat si ibu memasukkan kurma ke dalam mulutnya kedua2 org anaknya meminta lagi kurma tersebut walaupun mereka sudah memakan sebiji masing2
lalu si ibu tanpa teragak2 membelah sebiji lagi kurma yg tinggal lalu memberi kepada kedua2 anaknya

Aisyah berasa sgt kagum dgn situasi tersebut lalu menceritakan kepada Rasulullah.
Lalu Rasulullah berkata "dengan sifatnya itulah akan membebaskannya daripada api neraka"

Subhanallah..=)


after bace buku tu aku pinjam pulak buku lain yg bertajuk "stories of repentance"

salah satu cerita yg aku ingat adalah

al-kisah suatu malam seorg peminta sedekah mengetuk pintu rumah seorg pemuda
pemuda itu tak pernah melihat wanita secantik peminta sedekah itu.
lalu diajak wanita itu untuk amsuk ke rumah untuk memenuhi 'his dark desire'
namun wanita itu menolak lalu berkata

"better death to me than disobeying my Lord"

[wanita ini sgt hebat speaking bahasa inggeris]

selepas itu wanita itu pergi.

Beberapa hari kemudian wanita itu datang lagi meminta makanan. keadaannya yg terlalu lapar memaksanya untuk datang lagi ke rumah pemuda itu.

"please give me food"

tapi lelaki tu hanya nak memenuhi kehendak nafsunya lalu mengajak wanita itu masuk ke rumah.
kali ini wanita itu masuk dan asyik mengulang2 katanya mahukan makanan.

"I will not give u food unless u allow me to satisfy my desire with u" kata lelaki itu berbahasa inggeris juga

"death is better than the punishment of Allah"

kata wanita itu lalu berlari keluar rumah
namun kata2 itu terus terkesan pada pemuda tersebut kerana keihklasan wanita itu menolak kemaksiatan.

serta merta lelaki itu menangis buat pertama kalinya lalu bertaubat pada Allah
kemudian dia memberi makanan kepada wanita itu dan berkahwin dengan wanita itu.

pengajarannya: pemuda itu akhirnya dapat ape yg dia nak dgn cara yg halal, n that is what made all the difference.

2 ulasan:

  1. Laila, cte la lagi..seronok baca!

    BalasPadam
  2. wah.. ade jugak org yang membace blo aku nie..insyaAllah..=)

    BalasPadam