Selasa, 28 Jun 2011

daurah super saiya

ingat tak summayah kena sula sbb kalimah syahadah dia?

Dia sanggup mati untuk Islam

tapi kite, nak bersusah sikit untuk Islam sangatlah susah

mcm beberapa hari yg lalu aku pergi daurah (its like pengisian ilmu islam lebih drpd usrah)

mase aku dlm train tuh aku tanye diri aku

"kenapelah aku sanggup bersusah payah untuk pergi program ni?"

dlm diam aku mengeluh. ye kadang2, aku lupe tujuan aku yg sebenar

Allah baru uji aku sikit dgn kesusahan bersesak dlm train,penat berjalan ke lokasi daurah, spent times on hearing the lecture to gain knowledge.
tapi tak pernah setanding sanggup mati demi syahadah. not even close.

jadi macam mane depan Allah nnt aku nak convince Allah yg aku nie layak jejak pun ke syurga?

"ape jahiliyah yg awak sukar nak tinggalkan?"

kak af bertanya pada aku.

Jahiliyah itu apa sahaja perkara yg bukan dlm lingkungan islam.
aku revise pengertiannye.

"tgk movie"
aku rase kesal dgn jwpn aku sendiri, sbb aku tak mampu nak tangkis jahiliyah tu.

"akak susah nak tinggalkan muzik. tapi bile ingat balik tujuan hidup akak stop. bile lalai, akak dengar"

its human. we are human. tak lepas drpd lalai.

after pergi daurah bnyk sgt perkara yg membuat aku terfikir.

aku Islam, aku mengaku dari segi hati dan lisan. tapi aku jarang lakukan dgn perbuatan.

sebagai contoh, aku tahu dan berasa sgt sedih dgn saudara di Gaza ditindas dengan hebat oleh Israel. tapi the truth is, I never done anything and aku jarang amek tahu pasal mereka. kalo lah benar aku sayang mereka dan aku percaya mereka ini saudara seakidah dgn aku kenapa I still have this ignorance ego in myself.

sepatutnya aku amek tahu tentang mereka setiap hari, sepertinya aku akan rasa sakit kalo adek kandung aku sendiri dilukai oleh orang lain. sepatutnya aku menangis setiap kali ade org yg syahid di sana, seperti mana kalo ayah aku sendiri syahid ditembak oleh orang lain.

tapi aku tak buat dan rasa sumer tu x real enough.

tak payah pergi jauh ke palestin. tgk sahaja negara kita. jenayah dan maksiat berleluasa. kenapa?

sbb masyarat tidak amek tahu atau tidak ambil peduli.

" aku jaga anak aku, kau jaga anak kau. pandai2 jaga anak sendiri"

aku sgt terkesan dgn perkara ni. aku sgt tidak ambil peduli. padahal itulah tanggungjawab aku dan kita.

we need to find the solution
if we are not the solution, we are the problems


Ignorance is not a bliss, its a tragedy.

bile kita rasa hidup ini is a waste ingat balik tujuan kita hidup


surah al-baqarah ayat 30
surah adzariyat ayat 56

1 ulasan:

  1. haah kan ak laila , kdg2 kita ni cpt sngt terleka

    BalasPadam