Rabu, 9 November 2011

bile Allah mentarbiyah aku

salam aidil adha muslims..

hari raya yg mulia nie aku bnyk buat homework oleh kerana pendrive aku hilang secara tiba2..

ceh, aku pun bajet kuat dan hebat la, reda dgn ketentuan dan ujian Allah, mencari hikmah..

rupanya ade ujian yg lebih hebat dr itu lepas tu. panjang citernya. tapi yg pasti parents aku sgt sibuk n tak boleh nak amek aku utk pulang ke rumah

aku terasa yg aku nie anak yg diabaikan..

org len sumer sgt hepy nak balik tapi aku, parents aku nak tak nak je amek aku kat ktm je kot..

sgt2 tak puar hati dan tak boleh terima ujian Allah nie..

kenapa parents aku boleh lebih pentingkan kerja drpd anak dia? dan pelbagai lagi persoalan dlm kepala otak aku..

tapi akhirnya dgn izin Allah aku balik juga mlm jumaat tu sbb ade misunderstanding communication and so what ever.. wahhaahaha


then, semalam borak2 dgn mak aku pasal adik aku Mohd Najmuddin di politeknik penang

mak aku citer dia balik last 3 weeks utk gi interview SPA. interview tu hari isnin kot, then dia balik la ke selangor hari sabtu kot, tapi bygkan mak dgn ayak aku sibuk keje. mak aku keje mlm sebagai kerani di sebuah company, ayah aku pulak memandu teksi dan 2, 3 pagi baru hbs kerja. Ajim dah sampai di pudu tu kena pulak tunggu sampai 2-3 pagi, tak hbs di situ je, dia kena pulak halau dari dlm pudu tu sbb kalo tak de tiket tak boleh tunggu dlm pudu tu.

masyaAllah..

dgn beg2 sumer, dgn penat sume.
b4 nie dia pernah balik jugak, tapi ayah aku hntar ke office mak aku dulu, bygkanlah mak aku kena kerja sampai kol 4 pg. dia kena pulak tunggu kat situ.

bile aku dgr citer nie aku menangis, sbb aku kat sini senang je kot nek ktm tak sampai pun 2 jam. pastu ayah aku amek. tu pun aku mengeluh, menangis, tak reda, tak boleh terima. padahal ade org lagi susah dari aku. Aku amat terasa Allah mengajar aku, Allah mentarbiyah aku walaupun di rumah aku seakan2 lost connection dgn Allah..

p/s: ya aku tahu aku anak yg manja, moga lepas nie aku lebih reda dan tabah dalam ape pun situasi..


3 ulasan:

  1. stiap yg berlaku tu ad hikmahnye kan kak laila :)

    BalasPadam
  2. hehe, senyum sorg2 baca post nih ;) xpe..kita kena ditarbiyah dulu, baru mampu untuk m'tarbiyah org lain ;)

    ”Sesungguhnya sesudah kesukaran itu ada kemudahan” (surah al-Syarh:6)senyum sokmo ;)

    BalasPadam