Ahad, 4 Julai 2010

20 amalan murahkan rezeki

1) MENYEMPATKAN DIRI BERIBADAH
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, sepeti firmannya dalam hadis qudsi: “Wahai anak adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan Al-Hakim dari Abu Hurairah r.a)

2) MEMPERBANYAK ISTIGHFAR
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda nabi S.A.W: “Barangsiapa memperbanyak istighfar maka Allah S.W.T akan menghapuskan segala kedukaannya, dan menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, An-Nasa’I, Ibnu Majah dan Al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a)

3) TINGGALKAN PERBUATAN DOSA
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda nabi S.A.W: “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4) SENTIASA INGAT ALLAH
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya: “(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati

5) BERBAKTI DAN MENDOAKAN IBU BAPA
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah S.A.W berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezeki, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya danmenyambung tali kekeluargaan. Baginda S.A.W juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)
Mendoakan ibubapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda nabi, “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslahrezeki (Allah) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailani)

6) BERBUAT BAIK DAN MENOLONG ORANG LEMAH
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi S.A.W : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7) TUNAIKAN HAJAT ORANG LAIN
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri seperti sabda nabi S.A.W : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8) BANYAK SELAWAT
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu ‘alam.

9) BUAT KEBAJIKAN BANYAK-BANYAK
Ibnu Abbas berkata: “ Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10) BERPAGI-PAGI
Menurut Rasulullah S.A.W berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11) MENJALIN SILATURAHIM
Nabi S.A.W bersabda: “ Barangsiapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12) MELAZIMI KEKAL WUDHUK
Seorang Arab desa menemui Rasulullah S.A.W dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah. Baginda S.A.W bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13) BERSEDEKAH
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi S.A.W bersabda kepada Zubair bin Al-Awwam: “ Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka sesiapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan sesiapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a)

14) MELAZIMI SOLAT MALAM (TAHAJUD)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi penyebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan oleh Allah.

15) MELAZIMI SOLAT DHUHA
Amalan solat Dhuha yang dibuat ketika orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi, “ Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti Aku cukupkan keperluannmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani).

16) BERSYUKUR KEPADA ALLAH
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Lawannya adalah kufur nikmat dari Allah. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku, kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesengguhnya azab-Ku amatlah keras.” (Ibrahim:7) Firman-Nya lagi; “ … dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17) MENGAMALKAN ZIKIR DAN BACAAN AYAT QURAN TERTENTU
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjernihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali selepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.
Salah sati nama Allah, al-Fattah (maha membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “ Ya Allah, ya Fattah” berulang-ulang diiringi doa: Ya Allah, bukakanlah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa yang mengamalkan bacaan surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu ‘alam.

18) BERDOA
Berdoa menjadikan seseorang hamba dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah menyuruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19) BERIKHTIAR SEHABISNYA
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nyatapi agama hanya Allah beri pada yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan Al-Hakim). Bagi orang beriman tentulah dia mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik, dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20) BERTAWAKAL
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman-Nya: “Barangsiapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya).”(At-Thalaq:3)
Nabi S.A.W bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, At-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Al-Hakim dari Umar bin Al-Khattab r.a)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan